Po broju roda Vojvodina prva u Evropi

0
10

Tragom interesantnih storija emisije „U našem ataru“ ekipa je odlučila da prilog o ataru narednih minuta premesti u urbanu zonu, samo nekoliko kilometara od samog centra Novog Sada, u naselje Klisa, koje beleži rekordan broj roda ali i njihovih gnezda. Pre samo osam godina u Novom Sadu ornitolozi su zabeležili samo tri para gnezdećih belih roda, dok je prošle godine bilo 52 gnezda, više nego u banatskom selu Taraš koje je proglašeno Evropskim selom belih roda, rekla je koordinatorka Međunarodnog popisa roda koje se upravo sprovodi. Svako gnezdo broji dva odrasla člana i tri do četiri mladunčeta.

Spyrale Adama 1120x1080

Rode su se naselile na stubove nazavršene zgrade pored novosadskog autoputa, još 2014. samo ih je tada bilo neuporedivo manje. Kako su rode ptice koje se svake godine vraćaju u svoja gnezda i nadograđuju ih, godinama ih je dolazilo sve više, te ih danas ima u rekordnom broju.

Po broju roda Vojvodina prva u Evropi 01

Popis belih roda

Međunarodni popis belih roda koji se sprovodi jednom tokom deset godina između ostalog ima za cilj da se uoči da li rode svoja gneda prave na za njima bezbednim podlogama kako bi se izbeglo uginuće od na primer nestabilne podloge ili strujnog udara. Ovi stubovi na rubu grada su izbor novosadskih belih roda ali i nažalost blizina gradske deponije.

NADZOR 10 WP Galenika Fitofarmacija 1120x180

Po broju roda Vojvodina prva u Evropi 04

Na teritoriji cele Srbije, u poslednjem nacionalnom popisu belih roda sprovedenom 2014. godine izbrojano oko 1.350 gnezda, od čega ih je u Vojvodini bilo oko 1.100. Svi građani pozvani su aktivo da učestvuju u ovogodišnjem popisu putem aplikacije koja se nalazi na sajtu Udruženja za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

PROČITAJTE I...  Gde je novac od izdavanja vojvođanskih njiva?

Po broju roda Vojvodina prva u Evropi 03

Rode spadaju u zaštićenu vrstu ptica. Zanimjlivo je za njih što mladunci na prvi dugački put idu kroz malu Aziju, preleću severni deo Afrike i dolaze u podsaharsku Afriku, tamo se zadržavaju tri godine dok ne dosegnu polnu zrelost, tek nakon tri godine u jatima se vraćaju u Evropu. One su monogamne ptice , kada nađu para, ne napuštaju ga do kraja života. Prema narodnom verovanju rode su simbol sreće, rađanja i blagostanja.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Prethodni tekstDobra energija kao motor pokretač
Sledeći tekstPoljoprivrednici odbili dalje razgovore dok se ne realizuju prošlogodišnja obećanja

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime