Samo je jedan futoški kupus 

0
2705
Agrosaveti - kupus 03

Danas gotovo da nema mlade ili stare osobe u našoj zemlji, regionu pa čak i daleko u inostranstvu, koja nije čula za futoški kupus. I ne preterujemo kada to kažemo. Sinonim za najbolju sarmu i kiseli kupus, za najfiniju i najelegantniju glavicu ovog povrća, upravo je ova, autohtona sorta iz vojvođanskog Futoga. Za popularnost ovog povrća zaslužan je samo jedan čovek.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Čovek zbog koga ceo svet zna za futoški kupus

Goran Puača iz Futoga, koji je preminuo pre godinu dana, ostavio je veliko nasledstvo svima posle njega. Zahvaljujući Goranu i njegovim saradnicima, futoški kupus je zaista doživeo renesansu. Svež ili prerađen prodaje se u mnogim zemljama sveta, a plasman se danas beleži i kroz kontinente. Dobio je oznaku geoporekla i okosnica je „slow food“ pokreta u Srbiji. Mladi naslednik cele ove ideje i takoreći udruženja „Futoški kupus“ koje je njegov veliki otac osnovao je Uroš Puača koji nastavlja očevu priču i stoji iza toga da i danas, Futog živi za kupus.

01

I Futožani nastavljaju svoju tradiciju. Bez obzira na tešku prošlogodišnju poljoprivrednu godinu, najveći deo površina atara ovog sela, bio je pod kupusom kaže Uroš.

Adama Sultan 1120x180

Bitka sa plagijatima

Iako više od decenije štite svoj proizvod, Futožani međutim i danas biju bitke sa plagijatima. Uroš kaže da se i dalje svaki ili svaki drugi kupus na pijacama predstavlja kao futoški i da su proizvođači svesni da se sa tim neće izboriti preko noći, ali od prošle sezone, ima pomaka i na tom putu.

PROČITAJTE I...  Lisna rđa pšenice - Puccinia recondita

Kada je prošla sezona u pitanju, suša nije zaobišla ni ovo povrće. Koliko god bili sigurni da ste razvili dobru i kvalitetnu proizvodnju koja bi kao takva trebalo samo da raste, klimatske promene su te koje iznova iznenađuju. I futoški kupus susreo se sa nekim iznenađenjima sa kojima se proizvođači do sada nisu susretali. I to je ostavilo posledice.

Aneri Galenika 1120x185px

Ipak, bilo je lepih vesti. Pogodni uslovi za ekspanziju prošargarepe iz Begeča poslednjih godina, rezultirali su da se društvu zaštićenih poljoprivrednih proizvoda ovog kraja kupusu i medu, pridružila i Begečka šargarepa.

Gorana Puače, začetnika i vizionara cele ove priče o tradicionalnim, kvalitetnim i zaštićenim poljoprivrednim proizvodima jednog kraja nažalost više nema. Ali priča i te kako nastavlja da živi i bori se za ono kako ju je on video. Prošle godine Futoška kupusijada je proslavila punoletstvo, a ove će i šesta jubilarna Futoška „FORA“. A suština svega kaže Uroš Puača, ostaće zaista ono od čega se i krenulo – kvalitet i prijateljstvo.

PROČITAJTE I...  Primena fungicida u pšenici - protiv bolesti u prolećnom delu vegetacije

 

Prethodni tekstPrvo prolećno „kupanje“ voća
Sledeći tekstKozarstvo u Srbiji – izbor rase koza

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime