Poljoprivredna savetodavna stručna služba Kraljevo – Aktivnosti

0
3249
Agrosaveti - Aktivnosti PSSS Kraljevo 05

Na ušću reke Ibar u Zapadnu Moravu i na nadmorskoj visini od 190 do 208 metara, oslanjajući se na planinske delove Starog Vlaha smešteno je Kraljevo. Kao što i statistika sama kaže, ovo podneblje pogodno je za gotovo sve grane poljoprivredne proizvodnje. Te se i meštani Kraljeva i okolnih opština tako i opredeljuju za ono čime će se baviti. Poljoprivredna savetodavna stručna služba Kraljevo, sa 15 zaposlenih, zadužena je za poljoprivredu 4 opštine: Kraljeva, Raške, Ivanjice i Vrnjačke Banje. I kako direktor službe Vekosav Savić kaže, niko od raznovrsnih proizvođača ne ostaje uskraćen za pomoć i savet.

Adama Asorbital 1120x180

Od ratarstva preko stočarstva, do voćarstva i povrtarstva, kao i prerade proizvoda. Za sve se opredeljuju proizvođači ovog kraja. Nažalost, poslednje godine u poljoprivredi su takve da se i u Kraljevu malo ko od poljoprivrednika može i sme osloniti samo na jednu granu proizvodnje. Stoga i ovde ima raznovrsne poljoprivrede na pojedinačnim gazdinstvima. I gotovo da nijednu nije zaobišla prošlogodišnja suša. Zbog toga se sve više ove godine aplicira za sisteme za navodnjavanje, ali i protivgradne mreže.

PROČITAJTE I...  Farma podolskih goveda u Bikovu

Bez mladih, otežan je rad na selu

Da se vremenske prilike i klima sama po sebi iz godine u godinu menja, svesni su i proizvođači iz okoline Kraljeva. I to je njihova najveća muka. Uz neretko dotrajalu mehanizaciju, porodične proizvodnje se sve teže održavaju. Ali se i iznalaze rešenja.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Kao i u ostatku Srbije, mladi odlaze iz ruralnih mesta i ovde. U ravničarskim predelima međutim, dosta njih ostaje i unapređuje svoju porodičnu proizvodnju. Svake godine proizvođači se nadaju boljoj godini i boljim vremenskim prilikama koje vode ka profitabilnoj proizvodnji i unapređenju iste već naredne godine. Na tom putu, kažu u kraljevačkoj savetodavnoj službu, i mlađi i stariji poljoprivrednici rado se odazivaju na sve edukacije i savetodavne događaje, što znači da volje nikome ne manjka.

Opširnije pogledati u prilogu.

1120x180px

Prethodni tekstUzgoj konja lipicanera u Svilajncu: Konjarstvo osiromašeno, ali nije nestalo
Sledeći tekstRatarska proizvodnja u Šidu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime