Poljoprivrednici neće voditi knjige

0
550
Agrosaveti - Neodustajanje od poljoprivrede 04

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da poljoprivredna gazdinstva nemaju obavezu vođenja poslovnih knjiga, već samo oni koji su u sistemu PDV-a i registrovani kao preduzetnici.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

„To su dezinformacije, molim vas nemojte da uzenemiravate naše seljake, imaju svog posla“, rekao je Nedimović za RTS.

On je rekao da je dobra vest to što će od decembra za izvoz srpske pšenice posle 30 godina biti otvoreno egipatsko tržište.

Adama Sultan 1120x180

„Godinu dana smo radili da se kvalfikujemo za njihovo tržište. Ove godine imamo 2,0 miliona tona pšenice. Sada će proizvođači biti mnogo ohrabreniji da ulaze u setvu pšenice“, objasnio je Nedimović.

Kako je dodao, Srbija ne želi da bude usmerena samo na jedno tržište, što je do sada bila Rusija, jer mora imati neku „alternativu ukoliko nešto krene naopako sa tržištem“.

Aneri Galenika 1120x185px

„Nama je ideja da sa Kinom i Indijom otvaramo neka nova tržišta, možda i na prostoru severne Afrike, pre svega Maroka i Alžira, da se vratimo na neke prostore gde smo nekada bili prisutni sa poljoprivrednim proizvodima“, rekao je Nedimović.

PROČITAJTE I...  Navodnjavanje bez đubrenja pogubno

Nedimović je kazao da je ove godine cena industrijske jabuke nepovoljnija i da je zato važno imati što više tržišta koja su platežno sposobna.

Sa Izraelom dogovaramo izgradnju nove klanice koja je po posebnom standardu zbog njihovih verskih razloga. Sledeće sedmice će kod nas biti iz njihove klanice Vel dan i razgovaraćemo o klanju goveda i ovaca“, najavio je Nedimović i dodao da Srbija više ne prodaje „živa grla“, već prerađena, što je bitno, jer je njihova vrednost veća.

On je kazao i da je u Astani u Kazahstanu bilo reči o tome da se srpska malina izvozi u tu zemlju, što će biti „još jedan kanal za robu koja se dve godine muči sa cenom“.

Izvor: Agronews, RTS

Prethodni tekstObaveštenje o kupovini merkantilnog kukuruza
Sledeći tekstFarma krava i proizvodnja mleka u Kovilju

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime