Poljoprivrednici zadovoljni uljanom repicom

0
838
Agrosaveti - Uljana repica 01

Žute se ovih dana njive u okolini Stanišića od rascvetale uljane repice, a posejano je oko 100 hektara. Uobičajeno je ovo vreme za cvetanje, a poljoprivrednici su zadovoljni kako ovih dana izgledaju njive pod usevima repice.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

“Plašili smo se kada su bile one ekstremno niske temperature, jer je Stanišić sa minus 25 stepeni bio najhladniji. Na sreću bilo je tada snega koji je zaštitio repicu tako da je ona dobro prezimila. Sada dobro izgleda i očekujemo prinos od 3,5 do četiri tone po hektaru.“, objašnjava Borivoje Jović iz ZZ “Stanišić“.

“Agrotehnika i setva su odrađene na vreme, vlage sada ima dovoljno i sve ide nekim dobrim tokom. Ove godine posejao sam osam hektara, što je duplo više nego prošle godine.” kaže Đorđe Martić, poljoprivrednik iz Stanišića.

Adama Sultan 1120x180

Uljana repice je u fazi cvetanja, a njive će prepoznatljive žute boje biti još naredne dve nedelje.

Dobra saradnja sa pčelarima

Aneri Galenika 1120x185px

“Uljana repica je u fazi cvetanja i do sada je iscvetala oko 30 odsto. Zaštita je odrađena na vreme, jer kada je repica u fazi cvetanja zabranjeno je korišćenje insekticida. Na ovom području imamo dobru saradnju sa pčelarima jer ih pre svakog tretmana obaveštavamo kada i sa kojim insekticidima ćemo raditi, ali zaštitu nikada ne radimo kada repica procveta, tako da su pčele bezbedne.”, kaže Nataša Zagrac, zaštitarka bilja u ZZ “Agrocar” iz Stanišića.

PROČITAJTE I...  Dobro stanje ozimih strnih žita u srednjem Banatu

Poslednjih godina uljana repica vraća se na njive na severu Bačke i to zahvaljujući novim hibridima koji obezbeđuju veći prinos, ali i stabilnoj ceni.

“Sada je prinos stabilan, cena je dobra i verujem da će proizvođači sve više da se opredeljuju za ovu proizvodnju. Tim pre što je to prvi usev koji se skida sa njiva i to je prvi novac koji ratari dobijaju, a s druge strane repica je dobra kao predusev za druge ratarske kulture.”, kaže Jović.

“Počeli smo ove godine sa setvom uljane repice. Poslednjih godina ima dobru cenu i to je razlog što smo je uveli u našu setvenu strukturu. Hoće li je narednih godina biti više zavisi od toga kakva će biti ovogodišnja proizvodnja.“, kaže Miljana Guteša iz Bilića.

Poljoprivrednici kažu da bi cena ove godine morala biti najmanje na nivou prošlogodišnje proizvodnje, a to je oko 40 dinara sa PDV-om.

Troškovi ovogodišnje proizvodnje veći su nego prošle godine pre svega zbog poskupljenja dizela.

PROČITAJTE I...  Još 37.000 hektara oranica spremno za navodnjavanje

Izvor: Agronews, RTV

Prethodni tekst„Šumadijska ružica“ zaštićeni proizvod regije
Sledeći tekstREKORDERI PROIZVODNJE SUNCOKRETA

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime