„Šumadijska ružica“ zaštićeni proizvod regije

0
1044
Agrosaveti - Šumadijska ružica 06

Kao što je Toskana poznata celom svetu po svom proseku, sličnoj prepoznatljivosti već neko vreme teže i vinari Šumadije. Na tom putu šumadijsko vino regije – „Šumadijska ružica“ trebalo bi da upiše Centralnu Srbiju na svetskoj vinskoj mapi.  Ovo jedinstveno vino regije napravljeno je od autohtone sorte prokupca, a sama ideja nikla je zajedno sa mladim zasadima grožđa u vinogradima zadužbine Kralja Petra I na Oplencu 2004. godine. Prvi zapisi o vinogradarstvu ovog područja međutim, potiču još iz 1432. godine, te stoga ovaj kraj s ponosom krasi titula prestonice srpskih čokota.

Predeo oko Topole i Oplenca od davnina je bio poznat po uzgajanju kvalitetne vinove loze i odličnih vina. Pogodna klima i specifična konfiguracija terena pogodovale su da se najstariji žitelji ovog kraja opredele za uzgajanje sortnih loza. I nakon obnove vinograda, zadužbina i proizvođači okupljeni oko Kraljeve vinarije ostali su verni starim sortama i beleže odlične godine za proizvodnju vina, kaže Dragan Reljić, upravnik zadužbine Kralja Petra I na Oplencu.

Agro saveti - Šumadijska ružica 04

Sve ono što grožđe voli, obilje sunca i kiše, Dragan svedoči da su tokom poslednjih godina ovi vinogradi i dobijali, pa otuda su i dobre berbe za njima.  Koliko god težili očuvanju tradicije međutim, ova proizvodnja kao i svaka druga u Srbiji, nije izvodljiva bez konsultovanja i pomoći struke, baš da bi ostala autentična.

PROČITAJTE I...  Cena čačanske lepotice ove godine nešto bolja

Da bi grožđe sa Oplenca ostalo verno tituli prestonice srpskih čokota koju je uživalo u prošlom i vekovima pre, ni danas se ne odaje kvantitetu. Iz godine u godinu Dragan kaže da ne pristižu prinosi koji su uobičajeni za površinu od 12 hektara, ali su vina po tome i posebna i na kraju krajeva, zaštićena oznakom geografskog porekla.

Udruženje vinara Šumadije pod čijim okriljem je i Kraljevska vinarija, danas broji 16 članova. Uglavnom je reč o manjim porodičnim vinarijama koje su nastavile da rade tradicionalne proizvode sa savremenom tehnologijom. Danas zašićeni brend vino „Šumadijska ružica“ izrađeno je prema elaboratu o jedinstvenoj  šumadijskoj ružici. Ovo tradicionalno piće ima sortni sastav od 85 odsto prokupca, 10 merloa i 5 odsto kabernea. A šta mu je zapravo donela oznaka jedinstvenog proizvoda?

Po ugledu na Udruženje vinara i proizvođači rakije iz Šumadije su se okupili oko iste ideje kako bi napravili jedinstvenu šljivovicu koja će takođe postati zaštićeni proizvod regije. Na ovaj način okupljene i vinarije i destilerije iz Šumadije, manje i veće, lakše će plasirati svoje proizvode van granica naše zemlje. Cilj je zaštita proizvoda kroz stvaranje prepoznatljivog brenda vernog tradiciji, koji će upravo svojim kvalitetom naći put do svetskih tržišta.

PROČITAJTE I...  Organska proizvodnja – izazovi i zadovoljstva

Opširnije u našem prilogu.

Prethodni tekstSetva Dekalb hibrida u Sremu LIVESTREAM!
Sledeći tekstPoljoprivrednici zadovoljni uljanom repicom

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime