Povećane subvencije za tovno govedarstvo

0
671
Agrosaveti - Subvencije za tovno govedarstvo 01
Foto: Vertigo produkcija

Subvencije za tovno govedarstvo biće povećane, sa sadašnjih 10.000 dinara po grlu na minimum 15.000 dinara. Prema rečima Branislava Nedimovića, takva odluka „ima smisla“ zbog skoka cena kilograma goveđeg mesa.

Agil 1120x180

Iz državne kase za poljoprivredu će dogodine biti izdvojeno skoro osam milijardi dinara više nego ove godine. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže za RTS namenjen za izgradnju skladišnih kapaciteta, sisteme za navodnjavanje, protivgradnu zaštitu.

Subvencije za tovno govedarstvo biće povećane, sa sadašnjih 10.000 dinara po grlu na minimum 15.000 dinara. Branislav Nedimović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, objasnio da takva odluka „ima smisla“ zbog skoka cena kilograma goveđeg mesa.

BioPlug 728x90px

„Imamo tržišta Turske, otvorili smo tržište Kine, otvaramo sad tržište nekih zemalja na Bliskom istoku i da bi smo pospešili proizvodnju goveda, koja su važna i zbog stajnjaka i očuvanja poljo-zemljišta, mi ćemo povećati za najmanje 50 odsto subvenvcije“, napominje ministar poljoprivrede.

”Koliko je jorgan dugačak, toliko će i biti novca”

Kaže da ne očekuje negodovanja budući da se neće povećavati davanja po hektaru koja iznose 4.000 dinara.

Orius 1120x1080

„Koliko je jorgan dugačak, toliko će i biti novca. Četiri hiljade dinara ostaje. Sve druge mere povećavamo. Primera radi, za nabavku opreme, mehanizacije, protivgradnih mreža, sistema za navodnjavanje pre dve godine bilo je 500 miliona dinara ukupno, sad će budžet za to biti oko devet milijardi“, ističe Nedimović.

PROČITAJTE I...  “Dan magarica” u Zasavici

Davanje po hektaru uglavnom se, kaže, pretvori u potrošnju i nema koristi za poljorivrednu proizvodnju.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

„Sad ćemo imati dosta novca koji će biti namenjen za izgradnju skladišnih kapaciteta, za hladnjače, sve ono što je potrebno da sačuvaju svoju robu i da je prodaju onda kada ona ima dobru cenu“, objašnjava ministar poljoprivrede.

Dodaje da će biti dosta investicija u sisteme za odbranu od poplava, sisteme za navodnjavanje, automatsku protivgradnu zaštitu, a biće nabavljen i ledolomac.

Izvor: Agronews, RTS

Prethodni tekstZa poljoprivrednike u planu besplatne polise osiguranja
Sledeći tekstFarma svinja u selu Donje Livadice

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime