Farma svinja u selu Donje Livadice

0
5001
Agrosaveti - Farma svinja Donje Livadice 01

Iako je trenutno teško pričati o perspektivi u domaćem svinjarstvu, najviše zbog veoma niske otkupne cene i prasadi i tovljenika, naišli smo na mladog poljoprivrednika, Miroslava Jovića iz sela Donje Livadice kod Velike Plane, koji ne odustaje od porodične tradicije. Naime, naš domaćin je nastavio dedinim i očevim stopama, te danas na porodičnoj farmi ima 100 krmača.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Agrosaveti - Farma svinja Donje Livadice 04

„Moja porodica se ovom granom stočarstva bavi još od 1981. godine. Nekada smo imali i do 200 krmača, sada smo smanjili na 100, jer smo povećavali tov. Želimo zatvoren krug, ne da prodajemo prasad, već da sve utovimo.“

Isključivo jorkšir i landras, F1 generacija

Linije krmača koje su i danas u oborima, potiču još od dede, priča nam Miroslav i dodaje da je veoma zadovoljan genetikom koju ima. Prosečno mu svaka krmača godišnje daje oko 28 prasadi, a uz kvalitetnu ishranu uspešno proizvede i veoma kvalitetne tovljenike. Te mu ni prodaja nije problem, jer kupci već znaju kakav kvalitet ima ova farma.

ExelGrow Adama 1120x180

Agrosaveti - Farma svinja Donje Livadice 02

„Da, to su linije krmača još od dede, samo jorkšir i landras, F1 generacija. I samo to i želimo. Kvalitetne su krmače, dobre majke, dobri tovljenici. Sada nam i plaćaju na osnovu kvaliteta.“

Godišnje do 400 tovljenika

Na godišnjem nivou porodica Jović utovi od 350 do 400 tovljenika. I mada bi voleli da prošire tov na 500 komada, trenutna situacija ih ne ohrabruje da taj korak i naprave. Bar za sad, kaže naš domaćin. Nekada je ovo selo i okolina bila poznata po uzgoju svinja, međutim, broj farmi i svinja je desetkovan, jer mnogi nisu uspeli da isprate oscilacije kada je otkupna cena u pitanju.

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185

„Trenutna cena od 140 dinara za tovljenike je nikakva cena i veoma je teško. Realno bi bilo bar 180 dinara,“ kaže Miroslav.

PROČITAJTE I...  Uzgoj burske koze i romanovske ovce u Žablju

Agrosaveti - Farma svinja Donje Livadice 03

Česte oscilacije u svinjarstvu, remete planove mnogima. Međutim, kako kaže Miroslav, reč je o proizvodnji kojom se njegova porodica bavi nekoliko decenija, pe nije lako odustati. Osim toga, to znaju da rade, to rade veoma dobro, a i ulagalo se puno u samu farmu, te nije ni prirodno sve to napustiti, ističe Miroslav.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Pozitivnog je stava pa sa nadom u bolje sutra, nastavlja da radi i ulaže kako bi nivo proizvodnje podigao za još koju lestvicu.

Opširnije pogledati u prilogu.

Spyrale Adama 1120x1080

Prethodni tekstPovećane subvencije za tovno govedarstvo
Sledeći tekstDekalb farm progres show

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime