Za poljoprivrednike u planu besplatne polise osiguranja

0
555
Agrosaveti - Besplatne polise osiguranja 01

U Srbiji samo oko deset odsto registrovanih poljoprivrednika osigurava proizvode pa osiguravajuće kuće nameravaju da im u dogovoru sa lokalnim samoupravama omoguće da dobijaju besplatnu polisu osiguranja, kaže generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije Duško Jovanović.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

On je na konferenciji „Srpski dani osiguranja“ u Aranđelovcu koju je organizovao UOS, rekao da to udruženje mora da „pomogne svakom seljaku da ima osiguranu letinu i poljoprivredne mašine“.

„Poljoprivrednici treba da osiguraju proizvode i mašine da bi se izbegle katastrofalne štete koje stvaraju loši prirodni uslovi, kiše, oluje, sneg i druge nepogode“, rekao je Jovanović.

Adama Sultan 1120x180

Pomoćnik ministra finansija Srbije Filip Šanović kazao je da je „delatnost osiguranja jedna od najvažnijih u finansijskoj politici Srbije jer obezbedjuje društveno blagostanje i rast finansijskog tržišta“, a posebno je važna za poljoprivredu.

„Konsolidacija privrede, evropske integracije, rast stranih investicija i smanjenje nezaposlenosti su pozitivan signal za rast tržišta osiguranja“, rekao je on.

galenika pylon 1120x85

Poplave prave najveće probleme

Zorana Pejčić iz Društva za reosiguranje „Dunav Re“ kazala je da prirodne katastrofe prave velike materijalne štete i odnose ljudske živote, kao i da u Srbiji najveće probleme prave poplave koje zahvataju više od 12,4 odsto teritorije zemlje.

PROČITAJTE I...  Poljoprivreda u opštini Valjevo

Mira Karidžić Bugler iz kompanije „Swiss RE“ ocenila je da osiguranje u poljoprivredi mora da postoji jer je to siguran način da se sačuva proizvodnja.

„Za srpsko tržište karakteristično je privatno osiguranje za koje se izdvaja 40 odsto državne subvencije“, rekla je ona.

Proces sklapanja osiguravajućih polisa je, prema njenim rečima, jednostavan, a sumu osiguranja odredjuje sam poljoprivrednik.

U EU polise osiguranja obavezne za poljoprivrednike

„U zemljama Evropske unije polise osiguranja su obavezne za poljoprivrednike jer oni jedino na taj način mogu da obezbede finansijsku pomoć od države“, rekla je Karidžić Bugler.

Lazar Bogdanović iz kompanije „DDOR osiguranje“ ocenio je da su niske cene poljoprivrednih proizvoda jedan od razloga što je u Srbiji mali procenat osiguranja u poljoprivredi.

„Osiguranje u ovoj oblasti se u Srbiji svodi na dobijanje naknade u slučaju štete i na osiguranje od pojedinačnih rizika“, kazao je Bogdanović.

On je dodao da najveći broj osiguranika u državi zaključuje osiguranje od grada.

Predsednik Upravnog odbora UOS Mirko Petrović rekao je da je u Srbiji u prethodnoj godini potpisano oko šest miliona ugovora o osiguranju, a premija osiguranja po glavi stanovnika iznosila je 112 evra.

PROČITAJTE I...  Rezistentnost korova na herbicide

Izvor: Agronews, Beta

Prethodni tekstProizvodnja jabuka u selu Dubona
Sledeći tekstPovećane subvencije za tovno govedarstvo

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime