Registrovane bolesti na pšenici i ječmu

0
1097
Agrosaveti - Bolesti na pšenici i ječmu 02

Na području delovanja RC Novi Sad vizuelnim pregledom useva ječma primećeni su simptomi mrežaste pegavosti lista ječma na 55 procenata biljaka i pepelnica žita na četiri procenata biljaka.

Adama Maganic 1120x180

Na ovom području usevi ozime pšenice i ječma se u zavisnosti od vremena setve, lokaliteta i primenjenih agrotehničkih mera nalaze u različitim fazama razvoja, od faze bubrenja semena do faze bokorenja, drugo stablo vidljivo (BBCH 03-22).

Vizuelnim pregledom useva ječma koji se nalazi u sistemu za navodnjavanje i sa gustim sklopom registruje se prisustvo simptoma mrežaste pegavosti lista ječma (Pyrenophora teres) na 55 procenata biljaka i pepelnica žita (Erysiphae graminis) na četiri procenata biljaka.

MPS baneri II

Agrosaveti - Bolesti na pšenici i ječmu 01

Simptom mrežaste pegavosti lista ječma

Većina useva pšenice se još uvek nalazi u različitim fazama klijanja. Usevi pšenice koji su posejani u prvoj polovini oktobra i koji su imali povoljne uslove za nicanje se nalaze u fazi 2 do 3 lista razvijena (BBCH 12 do 13). Vizuelnim pregledom takvih useva registrovano je prisustvo simptoma rđe (Puccinia spp) na 10% biljaka i pepelnice žita (Erysiphae graminis) na 7% biljaka.

Simptom rđe na pšenici

Ovakav nivo prisustva simptoma bolesti na pojedinim parcelama upućuje na poseban oprez u narednom periodu. Dalji razvoj patogena zavisiće od vremenskih uslova, a RC  Novi Sad će nastaviti redovno da izveštava o zdravstvenom stanju useva ozime pšenice i ječma.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Izvor: Agronews, PIS

PROČITAJTE I...  ORGANSKA PROIZVODNJA GAZDINSTVO MAMUŽIĆ
Prethodni tekstGorivo bez akciza neophodno ratarima
Sledeći tekstPrave automobilske gume od maslačka

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime