Gorivo bez akciza neophodno ratarima

0
609
Agrosaveti - Gorivo bez akciza 01

Zbog toga sto već tri godine nema regresiranog goriva, kao i zbog toga što država nije umanjila niti skinula akcize na dizel, naši poljoprivrednici plaćaju jedno od najskupljih goriva u regionu.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Potrošnja dizel goriva u poljoprivredi predstavlja jednu od najskupljih stavki. Udruženja naftnih kompanija Srbije kažu da su poljoprivrednici često primorani da gorivo nabavljaju na sivom tržištu iz susednih zemalja.

Naftne kompanije čine sve što je u njihovoj mogućnosti, pa je tako dizel nedavno pojeftinio, što će donekle finansijski olakšati radove u poljoprivredi, ali to nije dovoljno. Država je ta koja bi trebalo da načini ključni potez, izjavio je za RTV Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović.

ExelGrow Adama 1120x180

Čak oko 10 odsto ukupne potrošnje dizela odnosi se na poljoprivredu, primera radi za jedan hektar jabuka treba 300 litara dizela godišnje, a ni proizvodnja povrća nije moguća bez potrošnje ovog energenta ukazuju stručnjaci.

Poljopriverdnici podsećaju da je država prestala da regresira dizel gorivo (u iznosu od 3.000 dinara po hektaru) još od 2015. U evropskim zemljama njihove kolege koriste „zeleni dizel“ namenjen isključivo za traktore i plaćaju ogromne kazne ukoliko ga ne koriste namenski. Ono čime bi naši proizvođači bili zadovoljni jeste u svakom slučaju gorivo bez akciza.

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185

Izvor: Agronews, RTV

PROČITAJTE I...  Đubriva za veći prinos
Prethodni tekstIdealno vreme za kalcizaciju zemljišta
Sledeći tekstRegistrovane bolesti na pšenici i ječmu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime