Srbija prva u Evropi po proizvodnji dunje

0
1068
Agrosaveti - Proizvodnja i izvoz dunja 01

Srbija je deseta u svetu prema rodu dunja, i prva u Evropi po njihovoj proizvodnji, ispred Španije. Ove podatke izneo je za Blic Branislav Gulan, član Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Uz to, Gulan konstatuje da je dunja velika šansa Srbije, nažalost, nedovoljno iskorišćena. „Izvoz kukuruza, pšenice, malina, jabuka, breskvi, jagoda poznat je svakom stanovniku Srbije. Čuli su i za pečurke, trešnje višnje… A šta je sa dunjama? Srbija je deseta u svetu prema njihovom rodu, a to je malo kome poznato. Takođe, prvi smo u Evropi po proizvodnji dunja“ – naglašava Gulan.

Proizvodnja i izvoz dunja velika šansa Srbije

Prema njegovim rečima, sveže dunje predstavljaju malo izvozno tržište vredno svega oko 30 miliona evra. „Turska i Holandija zajedno učestvuju sa dve trećine u ukupnom svetskom izvozu. No, i na tako malenom tržišnom segmentu Srbija se nalazi na 14. mestu, a više evropskih zemalja je ispred nje mada ima manju količinu godišnjeg roda“ – kaže Gulan.

Adama Sultan 1120x180

On objašnjava da se, kao i kod desetina drugih poljoprivredno – prehrambenih proizvoda, Srbija registrovala u svetskom izvozu, i to na relativno visokom mestu, zahvaljujući izvozu u Rusiju, koji je otpočeo tek 2015.

PROČITAJTE I...  Poljoprivreda Srbije: Između šupljih priča i velikih očekivanja

„Takođe, dunje se tradicionalno izvoze u Bosnu i Hercegovinu“ – dodaje on. Ipak, kako tvrdi, razlog za to što Srbija ne koristi svoju šansu u većem izvozu, ali i u proizvodnji dunja, jeste visina ulaganja. „Hektar zemlje u Vojvodini, u prvoj liniji, košta 20.000 evra. Da bi se podigla plantaža treba još 20.000 evra, a da bi se osposobila cela mreža još oko 20.000 evra. To je mnogo novca, i takav posao mogu započeti samo oni koji imaju svoju zemlju, i to kada se udruže njih petoro ili šestoro“ – objašnjava Gulan, i dodaje da je otprilike potrebno najmanje šest godina da uložen novac počne da se vraća.

galenika psenica LG 1120x185px

„Nažalost, za sada o dunjama niko u zemlji ne razmišlja. Ovo je treća godina da o tome pričam. A u svetu je to naša šansa“ – kaže Gulan.

Prema njegovim rečima, stopa rasta poljoprivrede Srbije je izuzetno niska. „U poslednjih 30 godina ona iznosi 0,45%. Međutim, jedini napredak imamo u voću. Ove godine se očekuje proizvodnja voća od oko 1,4 miliona tona. Rekordna je bila 2013. godina, kada smo imali 1,53 miliona tona voća“ – navodi Gulan.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Izvor: Agronews, Blic

Prethodni tekstPosledice vremenskih neprilika na prinose pšenice
Sledeći tekstPokrajina finansira investicije u mini mlekare

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime