Posledice vremenskih neprilika na prinose pšenice

0
882
Agrosaveti - Posledice vremenskih neprilika 04

Ovogodišnja problematika u vezi sa žetvom pšenice nije zaobišla ni somborski atar. Pod pšenicom u ovom delu Vojvodine bilo je posejano oko 33 hiljade hektara, a posledice vremenskih neprilika, koje su ostavile kiše, bile su uočljive i na prinosu i na kvalitetu.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Prosečan prinos ove godine kreće se ispod 6 tona, što je za tamošnje ratare daleko manje od onoga što umeju i mogu da postignu, kaže Zoran Boca iz Poljoprivredne savetodavne stručne službe Sombor.

Agrosaveti - Posledice vremenskih neprilika 05

„To se odrazilo i na prinos i na kvalitet, na hektolitar koji nije na zavidnom nivou i kretao se od 70 do 75, a bilo je i ispod 70.“

Adama Sultan 1120x180

Pšenica podbacila i prinosom i kvalitetom

Porodica Gertner iz Sombora obrađuje oko 200 hektara zemlje i to u tropolju: pšenica, kukuruz i soja. Njihove rezultate što se pšenice tiče, ocenjuju kao osrednje i to zahvaljujući sortama koje su malo lakše podnele kišovit period.

„Sa pšenicom smo završili, bilo je prosečno. Prvo dugo nismo imali kiše, a kad je sazrevalo onda su stigle kiše. Svaka kiša je odnosila i prinos i kvalitet. Prinos je bio 3,5 do 4 tone po jutru, a što se hektolitra tiče krenulismo sa 80, a završili sa 77. Mi sejemo kvalitetnije sorte, jer pšenisu prodajemo mlinarima,“ kaže Dalibor Gertner.

pylon galenika jan 023

Poseban akcenat na mehanizaciji

Ono na šta je bilo važno obratiti pažnju tokom ovogodišnje žetve jeste i mehanizacija, tačnije podešavanje kombajna, što mnogi nisu uspeli, ističe Branislav Ogrizović iz Poljoprivredne savetodavne stručne službe Sombor.

PROČITAJTE I...  Samo kvalitetno pripremljeno seme ima šanse za zdravu biljku pšenice

“Problema su imali posebno oni koji imaju starije tipove kombajna. Zrno je bilo sa malim hektolitrom, obolelo, pa je bio problem kako podesiti kombajne. Dolazilo je do izbacivanja tih lakih zrna, pa sad ako malo bole pogledate u atru, tačno se vidi ko je pokosio pre, ako posle kiše.”

KWS banner 728x90

Jari usevi za sada dobro

Nasuprot problemima koje je kiša napravila u proizvodnji pšenice, ostali, jari usevi za sada izgledaju veoma dobro, dodaje Zoran Boca. I suncokret je u dobroj kondiciji.

Agrosaveti - Posledice vremenskih neprilika 02Iako je u ovoj proizvodnoj godini sve nekako ranije dospelo, obilne padavine su malo zaustavile brži prelazak iz jedne faze u drugu, te se očekuje da će žetva suncokreta dospeti kao i do sada, tačnije neće do žetve doći ništa ranije nego uobičajeno, ističe naš sagovornik. Ono što bi bilo poželjno, jeste da kiše malo zastanu, kako ne bi došlo do ozbiljnijih bolesti na suncokretu.

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstFarma krava i proizvodnja mleka u selu Nemenikuće
Sledeći tekstSrbija prva u Evropi po proizvodnji dunje

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime