Srpski prehrambeni proizvodi uskoro prvi put zaštićeni u EU

0
627
Agrosaveti - Izvozni proizvod Malina 01

U Srbiji je danas počela realizacija dvogodišnjeg projekta “Razvoj organske proizvodnje i politike kvaliteta hrane u Srbiji”, koji će omogućiti da do 2020. godine najmanje tri srpska prehrambena proizvoda budu zaštićeni posebnom oznakom kvaliteta i porekla na rafovima Evropske unije.

Agil 1120x180

Reč je o početku realizacije tvining projekta ( projekat u kojem se partneri obavezuju da će raditi u cilju ostvarenja dogovorenih rezultata u sprovođenju projekta “Razvoj organske proizvodnje i politike kvaliteta hrane u Srbiji”, čiji je cilj jačanje kapaciteta administracije i institucija u zemljama korisnicama, a u cilju saradnje sa njihovim partnerima u zemljama članicama EU.

Na današnjoj svečanosti povodom početka realizacije ovog projekta u Klubu poslanika u Beogradu, rečeno je da Srbija ima sedam procenata teritorije koja se nalazi u zaštićenim ekološkim zonama što omogućava našoj zemlji da bude lider u regionu u proizvodnji organske hrane.

BioPlug 728x90px

Branislav Raketić iz Ministarstva poljoprivrede kaže da se projekat sastoji iz dva dela, prvi je jačanje kapaciteta Srbije u oblasti organske proizvodnje, a drugi deo se odnosi na definisanje kvaliteta ovih proizvoda.

Vrednost projekta koji finansira EU je 1,1 miliona evra i trajaće dve godine, a partneri na projektu su Italija, Francuska i Austrija, kaže Raketić.

Orius 1120x1080

“Do kraja projekta ćemo imati najmanje tri proizvoda koji će imati pripremljene specifikacije i koji će biti predmet registracije na nivou Evropske unije.”, najavljuje Raketić i napominje da će Srbija po prvi put imati proizvode koji će biti zaštićeni na nivou EU.

PROČITAJTE I...  Više novca za organsku proizvodnju

Upravo proizvodi sa zaštićenim poreklom, a koji će moći da se kupe na rafovima EU među 1.000 ovakvih iz celog sveta, prema oceni Raketića, obezbediće konkurentnost srpskih proizvođača na tržištu Evrope.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

 

Iako još uvek nije određeno koja će tri proizvoda će se naći u “elitnom klub” zaštićenih proizvoda, Raketić smatra da bi se tu mogla naći ariljska malina, futoški kupus, sremska kobasica i drugi proizvodi iz naše zemlje koji nose posebne odlike kraja u kojem se proizvode.

“Mreža izvoznika”

Rukovodilac na projektu, Rikardo Rosi Pakini iz Italijanskog ministarstva poljoprivrede, hrane i šumarstva, kaže da je ovo peti projekat koji se realizuje sa srpskim ministarstvom poljoprivrede i da se na ovaj način pravi “mreža izvoznika” u oblasti proizvodnje hrane između dve zemlje.

“Ovim projektom se podržava Srbija u implementaciji EU regulativa u oblasti organske proizvodnje i kvaliteta hrane. Realizacijom ovog projekta, proizvodima iz Srbije će se dodati nova vrednost, a za poljoprivrednike to znači da će imati veće prihode.”, kaže Pakini.

PROČITAJTE I...  ProCredit banka - subvencionisani agro krediti u 2018. godini

Smatra da je početak ovog projekta prilika i za nove, mlade poljoprivrednike da započnu nov način proizvodnje hrane, posebno organske, kao što je to Italija započela pre 20 godina.

“Samo od 2016. do prošle godine, imamo povećanje od 20 procenata onih koji se bave organskom proizvodnjom u Italiji. To je trend koji se brzo širi i raste.”, napominje Pakini uz ocenu da je organska proizvodnja dobra prilika za razvoj srpske poljoprivrede i ekonomije.

Mali proizvođači – ciljna grupa

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Velimir Stanojević kaže da su ciljna grupa ovog projekata mali proizvođači koji teško opstaju među velikim proizvođačima hrane u Srbiji, te da će se realizacijom ovog projekta oni lakše uključiti u tržišnu utakmicu.

“Srpska poljoprivreda se nalazi pred velikim izazovima u trenutku usaglašavanja svog zakonodavstva sa EU kako bi povećala konkurentnost proizvoda i zato je važno da se zaštiti geografsko poreklo proizvoda. Malim proizvođačima treba omogućiti da zaštitom porekla ostvare dodatu vrednost svojih proizvoda.”, rekao je Stanojević.

PROČITAJTE I...  Ove nedelje odjava afričke kuge svinja na području 10 opština

Navodi da 43 poljoprivredno-prehrambena artikla u Srbiji imaju jednu od oznaka geografskog porekla, kao što su različiti sirevi, med, mesne prerađevine, kupus, malina, šargarepa…

Podaci kažu da, počev od 1998. godine, zemlje korisnice ovakvih programa učestvovale su u 1.300 tvining projekata kako bi osnažile lokalne proizvođače i ekonomije svojih zemalja.

Ambasador Italije u Srbiji Karlo Lo Kašo poručio je danas da je početak realizacije ovog projekat pravi primer saradnje Srbije i Italije na putu naše zemlje ka Evropskoj uniji i usaglašavanju našeg i evropskog zakonodavstva.

Izvor: Agronews, Tanjug

Prethodni tekstFarma krava i proizvodnja mleka u Osečenici
Sledeći tekstPoljoprivreda – od zagađivača do čuvara životne sredine – uslov za integraciju u EU

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime