Poljoprivreda – od zagađivača do čuvara životne sredine – uslov za integraciju u EU

0
591
Agrosaveti - PKV saopštenje 01

U organizaciji „Dnevnik – Poljoprivrednik“ AD, Privredne komore Vojvodine (PKV) i Zadružnog saveza Vojvodine (ZSV) održan je danas u PKV tematski skup na temu „Poljoprivreda – od zagađivača do čuvara životne sredine – uslov za integracije u EU“, na kojem je govorio i ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan.

Spyrale Adama 1120x1080

Ministar Trivan, u izjavi za medije pre početka skupa, zahvalio se organizatorima na pozivu istakavši da je Ministartstvu zaštite životne sredine izuzetno važno da učestvuje na svim sastancima i skupovima koji se tiču poljoprivrede i zaštite životne sredine. Dodao je da je poljoprivreda najveći zagađivač životne sredine zbog, kako kaže, erozije i korišćenja hemijskih sredstava u poljoprivredi.

„Jedan od najvažnijih motiva, zbog kojih smo danas ovde, jeste da poljoprivredu postavimo na kolesek koji se zove životna sredina.“, rekao je Trivan i naglasio da je u AP Vojvodini 85 odsto zemljišta izloženo eroziji, te kako kaže, godišnje se izgubi skoro tona kvalitetnog zemljišta sa površine od oko jednog hektara. Ministar je istakao da će se, od kraja ove godine ili početkom sledeće, zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede, privrednim komorama, zadružnim savezima i medijima pokrenuti niz zajedničkih akcija kako bi se zaštitila životna sredina. Najavio je da će se pitanje erozije rešavati pošumljavanjem, a uptreba hemijskih sredstava edukacijom poljoprivrednika. Trivan naglašava da je Srbiji potrebno oko 15 milijardi dinara na rok od tridesetak godina da uloži u zaštitu životne sredine.

NADZOR 10 WP Galenika Fitofarmacija 1120x180

Agro saveti - PKV saopštenje 02

„Pravovremeno obaveštavanje i informisanje privrednika o aktuelnim temama svakako je jedan od naših osnovnih zadataka. Upravo današnji stručni skup potvrđuje da je PKV mesto okupljanja privrednika, razmene ideja, iskustava, značajnih informacija, prostor u kojem dolazi do povezivanja svih onih koji utiču na kreiranje snažnijeg privrednog ambijenta.“, rekao je predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević govoreći na današnjem skupu.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja krompira na severu Banata

Ispred organizatora današnjeg događaja, medijima se obratila i dr Gordana Radović, direktor „Dnevnik – Poljoprivrednik“ AD, koji je ujedno i inicijator ovog skupa.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

„Smatramo da sa tradicijom od 60 godina, imamo obavezu da ukažemo, da apelujemo na svest naših poljoprivrednih subjekata da je važno, u cilju proizvodnje zdravstveno bezbedne hrane, pre svega da vode računa o zaštiti životne sredine.“, rekla je dr Gordana Radović, zahvalivši se PKV i ZSV na uspešnoj saradnji, kako na ovom, tako i na svim prethodnim zajedničkim aktivnostima. Dr Radović je navela da je ovo jedan u nizu tematskih skupova iz oblasti poljoprivrede.

Današnjem događaju prisustvovao je i načelnik Južnobačkog upravnog okruga Milan Novaković, a skup je okupio predstavnike svih nivoa institucija, od Ministarstava zaštite životne sredine, preko Pokrajinskih sekretarijata – za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo; za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu; za urbanizam i zaštitu životne sredine, PKV, ZSV, do predstavnika Naučnog instituta za veterinarstvo „Novi Sad“, Grada Novog Sada i drugih lokalnih samouprava.

Kabinet predsednika Privredne komore Vojvodine

PROČITAJTE I...  IPARD sredstva za traktore do kraja godine

Prethodni tekstSrpski prehrambeni proizvodi uskoro prvi put zaštićeni u EU
Sledeći tekstUzgoj koza i proizvodnja mleka i sira u Veterniku

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime