Farma krava i proizvodnja mleka u Osečenici

0
2758
Agrosaveti - Farma krava Osečinica 01

Iako ima najviše voćara, opština Mionica se može se poslednjih godina pohvaliti i sa sve više farmi krava. Stočara nije mnogo u tom kraju ali je uglavnom reč o porodičnim proizvodnjama koje se unapređuju i koje se generacijski nasleđuju i po nekoliko generacija okupljaju na jednom gazdinstvu. Takva je priča i porodice Vujić iz sela Osečenica.

Adama Sultan 1120x180

Na govedarstvo se sa isključivog ratarenja prebacio današnji nosilac proizvodnje Milisav Vujić i to još 80-tih godina. Do tada, svi u porodici su se bavili raznim drugim granama poljoprivrede.

Sa početnih nekoliko grla do 13 muznih krava danas, i još nekoliko junica, Milisav kaže da nije lako pogotovo u teškim ratarskim godinama poput ove.

LG psenica Galenika 2023 1120x180px

Agro saveti - Farma krava Osečinica 03

„Imam 13 muznih krava i 7 junica, 2 su steone, a one druge su još mlade. Proizvodnja je veoma naporna, za održanje svog stada treba pripremiti dosta hrane, dosta silaže, sena, slame. Kukuruz 7 do 8 hektara, pšenica, ovas, ječam 4 do 5 hektara, lucerka 3 do 4 hektara, livada i sve ostalo što prati.“ – kaže Milisav.

Slama će ove godine biti problem za mnoge stočare jer je generalno, zbog suše nema,  posebno u ovim krajevima. Oko 200 i više dinara po bali je kaže naš domaćin preskupo te će se verovatno ići u Vojvodinu po ono što bude nedostajalo.

BioPlug 728x90px

Kada je reč o ishrani grla, krave porodice Vujić u proleće odlaze na Divčibare gde, do jeseni, borave u prirodi i na livadi. O njima brinu svakodnevno Milisavovi roditelji i takav sistem se kod nekih grla pokazao zaista produktivnim.

PROČITAJTE I...  Uzgoj Il De France ovaca u Sirigu

„Deo krava bude u planini koje su zasušene i steone junice i koje su u pripremi, one idu u planinu i gore su puštene na pašu imaju potok, imaju dva potoka, znači imaju vodu, imaju slobodu. Mi tu skupljamo stari sir i kajmak za celu godinu i one budu na Divčibarama 4 meseca. Gore mi imamo i ovce, imamo 15 – 16 ovaca il de frans rase i one budu u planini, a ove krave, za proizvodnju mleka, koje su u laktaciji, one ostaju ovde u selu i muzu se.“ – objašnjava Milisav.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

I ovaj proizvođač već godinama već mleko predaje mlekari svakodnevno. Trenutni prosek je do 200 litara dnevno osim u periodima kada su krave steone, cenom mleka nije, na žalost ni Milisav zadovoljan.

Kako nam je rekao ove godine se sejalo malo više ratarskih kultura pa, osim dokupljivanja slame, neće biti većih izdataka za tu farmu, ipak broj grla će se, zbog starosti morati smanjiti, a na sazrevanje podmlatka još malo sačekati, to bi malo i moglo usporiti proizvodnju.

PROČITAJTE I...  Uzgoj alpino koza u selu Gračac

„Sticajem okolnosti, ove godine smo imali mnogo problema sa sterilitetom, već imamo 3 krave koje moramo da otuđimo zato što su izmužene, a uopšte nisu u stanju da ostanu steone, imamo i podmladak ali on stiže kasnije. Dve junice su steone, one druge još nisu znači to već odlaže proizvodnju i povećanje za nekih 8 do 9 meseci.“ – saznajemo od Milisava.

Ali generalno gledano naš proizvođač kaže da je slika stočarstva u Srbiji dosta teška i da se svi, manje više koprcaju da opstanu.

U proizvodnji mleka i radu na farmi učestvuju svi članovi porodice Vujić, čak i najmlađi. Ovu porodičnu tradiciju žele da nastave dokle god budu mogli, a kada su planovi za budućnost u pitanju teže skorijem proširenju i broja grla i objekata koje će, poput sadašnjih, koliko god je to moguće, prilagođavati što savremenijim uslovima.

Opširnije pogledajte u prilogu.

Prethodni tekstTov svinja nije uzgredna proizvodnja
Sledeći tekstSrpski prehrambeni proizvodi uskoro prvi put zaštićeni u EU

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime