U Srbiji 16.000 konja, dogodine licence za pastuve

0
1219
Agrosaveti - Dozvola za parenje 01

Šef ambulatorne službe Veterinarskog fakulteta u Beogradu Petar Milosavljević, izjavio je da će, po uzoru na zakone Evropske unije o konjarstvu, dogodine u Srbiji početi odabir pastuva, koji će imati licencu, dozvolu za parenje.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Licencu će davati stručni ljudi u komisijama Asocijacija uzgajivača pojedinih rasa, neće svi moći ocenjivati sve rase, objasnio je Milosavljević, Tanjugu na Konjičkom saboru u Svilajncu.

„Pastuv mora biti licenciran, to smo mi nekada imali, da daje dobro potomstvo, ako ne daje dobro potomstvo, ako je dobio negativnu ocenu od komisije, on se uklanja, kastrira, a eventualno njegovo potomstvo neće biti priznato“, rekao je Milosavljević.

Adama Sultan 1120x180

Sportsko konjarstvo

Milosavljević je ocenio da u Srbiji raste broj konja zahvaljujući, pre svega sportskom konjarstvu.

„U Srbiji, na osnovu čipovanja, a to je jedino merodavno za čitav svet, ima oko 16.000 konja, ni malo ni mnogo, rekao bih zadovoljavajuće“, rekao je Milosavljević.

pylon galenika jan 023

„U jednom trenutku smo bili pali na 12.000 konja, neke godine devedesetih godina, u jednoj godini, na klanje je otišlo više od 20.000 konja, to je strašno“, zaključio je Milosavljević.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja vina, uzgoj burskih koza i konja u selu Dusanovac

Izvor: Agronews, Tanjug

KWS banner 728x90
Prethodni tekstZaštita uljane repice od štetočina u jesen
Sledeći tekstDržavna zemlja samo za odabrane

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime