Uzgoj konja – biznis koji u Srbiji može da bude isplativ

0
2415
Agro aveti - Konjarstvo 01

Konjarstvo, kao grana stočarstva, ima veliki značaj za Srbiju koja je od davnina negovala, a i danas gaji određeni broj konja. Interesovanja za kupovinu ždrebadi ima a uzgojem i prodajom konja bavi se nekoliko uzgajivača i ergela.

Adama Maganic 1120x180

Ergela “Proleće” Kazneno-popravnog zavoda Sremska Mitrovica objavila je oglas o prodaji konja lipicanerske rase. Na prodaju je pet mladih ždrebadi, a sva grla obeležena su mikročipom i izvršeno je dijagnostičko ispitivanje na infektivnu anemiju kopitara. Takođe, za svu ponuđenu ždrebad postoji precizna matična evidencija u skladu sa Glavnim odgajivačkim programom u konjarstvu na teritoriji Vojvodine, najmanje pet generacija predaka i za sva grla je moguće izvaditi pedigre od Glavne odgajivačke organizacije Novi Sad.

U Ergeli “Proleće” za Dnevnik objašnjavaju da skoro svake godine prodaju mladu ždrebad lipicanerske rase, te da se obično radi o muškom polu pošto žensku ždrebad ostavljaju sebi. Cena ponuđenih ždrebadi je 60.000 dinara bez PDV.

MPS baneri II

Kako je PDV na prodaju ovih životinja 10 odsto, to znači da jedno grlo košta 66.000 dinara. Napominju da su ženska grla skuplja i da im je cena 80.000 dinara, bez PDV.

PROČITAJTE I...  Uzgoj konja u selu Babušinac

Interesovanja za kupovinu ždrebadi ima, kažu u ovoj ergeli, koja godišnje ima između 40 i 45 grla. Inače, od ergela u Karađoređevu i Kelebiji kupuju starija muška grla za priplod. Starije lipicanere koriste u poljoprivredi i oni sami za sebe zarađuju, a pored toga, u ovoj ergeli postoji i škola jahanja, koju redovno pohađa između 30 i 50 dece.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Svake godine ždrebad prodaju i na ergeli u Kelebiji, na kojoj trenutno ima preko 60 grla. Direktorica ove ergele Tereza Kereteš za “Dnevnik” kaže da interesovanje nije veliko, a da je cena različita i zavisi od uzrasta konja, kao i pola.

Cena ždrebadi starih od šest meseci do godinu dana je od 600 do 1.200 evra, što zavisi od pedigrea, odnosno da li su čistokrvne rase ili imaju u sebi nešto što ih stavlja u B knjigu, kaže Tereza Kereteš.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

„Naša ergela“, navodi dalje naša sagovornica, „stalno ima konja na prodaju u slobodnoj prodaji.“

Za neobučena grla interesovanje je slabo, ali za ona koja su obučena i proverena ima interesanata jer mnogi žele da kupe spremnog i pripremljenog konja, kaže Kereteš.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Naša sagovornica ukazuje da su jer su sva ždrebad već prodata, te da se trenutno prodaje grlo staro 2,5 godine.

PROČITAJTE I...  Uzgoj lipicanera u Surduku

Obučena grla u zavisnosti od toga za šta se kupuju – turizam, sport, međunarodnu trgovinu – imaju i različitu cenu, a ona se kreće u rasponu od 1.000 i 15.000 evra.

Adama Forapro 1120x180

Tačno je da konj od, recimo, tri godine može dostići cenu od 15.000 evra, ali treba znati i da je isto toliko vremena i profesionalnog rada potrebno uložiti kako bi on mogao da se proda po toj ceni, naglašava Tereza Kereteš.

Prema rečima dobrih poznavalaca konjarstva, i u Srbiji ima veoma skupih grla kupljenih u zemljama gde je konjarstvo veoma razvijeno – Engleskoj, Sloveniji, Austriji… a najpoznatija mesta za kupovinu dobrih trkačkih konja su Nju market u Engleskoj, Baden-Baden u Nemačkoj, Dovil u Francuskoj i Klivelend u SAD. Cena konja koji su u našim ergelama kreće se i preko 50.000 evra. Istovremeno, ni naše ergele i uzgajivači konja dobra i kvalitetna grla ne prodaju za male pare.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Tako se pominje da je štala “Potkovica”, svojevremeno, postigla rekordnu cenu za prodaju jednog grla – “Bili Alen”, koje je kupljeno u Engelskoj i takmičilo se širom Evrope, a potom prodato Japancima za 300.000 evra.

PROČITAJTE I...  U Srbiji 16.000 konja, dogodine licence za pastuve

Izvor: Agronews, Dnevnik

Prethodni tekstZaštita suncokreta
Sledeći tekstFarma krava i proizvodnja mleka u selu Krišice u Hrvatskoj

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime