Proizvodnja vina, uzgoj burskih koza i konja u selu Dusanovac

0
2084
Agrosaveti - Dušanovac 01

Negotin dobija pravu oazu poljoprivrede, kvalitetnih vina i ukusa

Adama Maganic 1120x180

Na svega desetak kilometara od Negotina u mestu Dušanovac, prostire se imanje od oko dva hektara. I na prvi pogled iz daljine, čini se da tu još uvek ničega nema. Kada se na gazdinstvo međutim zakorači, otvara se kapija ne samo objedinjene raznovrsne poljoprivredne proizvodnje, već i ljubavi koju Nada Stanković i njen suprug gaje prema prirodi i životinjama.

Vinogradi, voćnjaci u začetku, konji, mangulice, ovce, koze i ribnjak, samo su deo onoga što je pre nekoliko godina zapravo trebalo biti samo mesto za odmor ove porodice i njihovih prijatelja. A onda su počele da se slažu jedna po jedna priča u onu koju već više od godine uobličavaju.

MPS baneri II

„Pre pet godina smo kupili ovo imanje i krenuli od njega da pravimo ovo što je danas. Sve je krenulo iz hobija, dakle iz ljubavi, a hobi uglavnom preraste u lep biznis. Tako je nastalo ovo naše imanje gde su obuhvaćene uglavnom životinje, ribe… A ove godine je nastala i vinarija“, priča Nada.

PROČITAJTE I...  Da li je moguće proizvesti organski med?

Ali na ovo imanje, priseća se Nada, prvo su stigle mangulice. Otvoren prostor bio je i danas je prava oaza za ove životinje, za koje naša sagovornica kaže da su se brzo reprodukovale i napredovale. Od nekadašnjih 80, mangulica danas imaju oko tridesetak jer su prošle godine svim svojim prijateljima poklonili po jednu.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Ideja je zaista u početku bila da ovo sve izraste u mesto za druženje i pravi kvalitetni odmor daleko od grada. Međutim, od dva hektara zasada grožđa rodila se ideja o vinariji koja je u nicanju i trenutno su ovi proizvođači skoncentrisani oko toga.

Naša sagovornica kaže da nisu slučajno izabrali ovaj kraj za svoju proizvodnju vina, jer on već ima stari sjaj koji proizvođači polako osvaževaju novim zasadima. I ne samo to, oni koji trebaju, već su čuli za to, a tu se prvenstveno misli na kupce koji tragaju za kvalitetnim proizvodima poput vina, rakije i prerađevinama od mesa.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

Na svom imanju, Nada i njen suprug takođe su napravili prostora za nekoliko grla romanovske ovce i nešto više burskih koza.

PROČITAJTE I...  Ovčarstvo u Srbiji ponovo u ekspanziji

„Burska koza nam je delovala stabilno, krupno, zdravo, tako da smo se opredelili za bursku kozu koja je zaista opravdala sva naša očekivanja. Prelepe su, umiljate… Imali smo ih u početku četiri, a sada ih imamo devet. Isto tako ih i poklanjamo, ne zadržavamo sve za sebe“, priča nam Nada Stanković.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

I tu se ne zaustavljaju. Kako se koja priča zaokruži, niču nove ideje za ovu porodicu. Pokušaće kažu i sa zasadima dunje kako bi se nakon vina proširili i na proizvodnju rakije, jer podneblje koje su odabrali zaista i tome pogoduje.

Stoga, ukoliko krenete desetak kilometara van Negotina, u Dušanovcu ćete zaista naići na, iako usamljeno, divno imanje koje polako dobija svoje ruho i u njemu vinograd, ribnjak i taman dovoljno stočarske proizvodnje, kako bi se priča o nesvakidašnjoj objedinjenoj poljoprivrednoj proizvodnji uobličila. Još uvek se sve gradi, ali ne samo građevinski kaže Nada, već možda i istorijski, s obzirom na to da priču negde zasnivaju i na korenima porodice njenog supruga.

Adama Forapro 1120x180

Prethodni tekstStočari traže uvećanje otkupne cene mleka
Sledeći tekstVojvođanskim paorima jeftiniji krediti

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime