Besplatan vodič za prodaju hrane preko Interneta

0
598
Agrosaveti - Slatko-ljuti džemovi 02

Od početka 2020. godine, u Srbiji se ubrzano razvijaju modeli trgovine hranom u kojima prodavac i kupac kontaktiraju preko različitih elektronskih sredstava komunikacije, a pri čemu se namirnice isporučuju na adresu kupca. Zbog toga je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Sektor poljoprivredne inspekcije izdalo je pubikaciju „Bezbednost hrane u e-trgovini: Vodič za početnike u prodaji hrane preko interneta“.

Adama Maganic 1120x180

Elektronska trgovina se obavlja preko interneta i prodavac robu nudi preko svoje internet stranice (vebsajta) ili vebsajta u posedu trećeg lica koje može posredovati u trgovini mešovitom robom širokog asortimana (na primer. „Ibej“, „Amazon“, „Kupindo“) ili je specijalizovano za prodaju određenih vrsta robe, kao što je hrana (primer „Moja pijaca“, „Gajbica“, „Pijaca na klik“, „Verde Merkato“, itd.).

Vrlo su popularni i drugi načini prodaje koji ne zahtevaju odlazak kupca na prodajno mesto, već se porudžbina vrši preko kataloga, mejla ili telefonom.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Međutim, svaki promet hrane, nezavisno od toga da li se odvija na uobičajeni način kroz fizički kontakt kupca i prodavca, ili preko elektronskih sredstava komunikacije, kataloga, mejla, telefona i slično, podleže zahtevima za bezbednost hrane.

PROČITAJTE I...  Za popljoprivrednike cena goriva ostaje ista na NIS-ovim pumpama

Kako se navodi u vodiču, nezavisno od toga da li je hranu proizvelo privredno društvo, preduzetnik ili poljoprivredno gazdinstvo ona mora biti:

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

– Bezbedna, što znači da hrana ne sme biti uzrok trovanja bakterijama, virusima i drugim mikroorganizmima, i da ne sme sadržati hemijske materije koje su zabranjene. One materije koje su dozvoljene moraju biti prisutne u hrani u količini određenoj propisima u Srbiji.

– Odgovarajućeg kvaliteta koji je zadat u pravilnicima o kvalitetu pojedinih namirnica ili je onog kvaliteta koji je proizvođač deklarisao na deklaraciji proizvoda.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

– U deklarisanom roku trajanja.

– Propisno upakovana (osim za sveže voće i povrće), obeležena i transportovana do krajnjeg kupca.

BTZ 1120x180px

Cilj Vodiča za bezbednost hrane u elektronskoj trgovini je da informiše prodavce o zakonskim zahtevima koji se odnose na proizvodnju i promet hrane, i da podstakne primenu dobrih praksi u proizvodnji i rukovanju hranom.

Vodič se naročito obraća početnicima u prodaji hrane preko interneta i malim proizvođačima hrane, sa ciljem da ih informiše o osnovnim obavezama i pomogne ulazak u elektronsku prodaju.

Adama Forapro 1120x180

Vodič možete preuzeti OVDE.

Prethodni tekstZaštita zasada breskve i nektarine u narednom periodu
Sledeći tekstRaspisuje se najveći IPARD konkurs: Unapred se isplaćuje 50%

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime