Blokade obustavljene-poljoprivrednici prihvatili ponudu Vlade

0
86
traktor na putu
Ilustracija / Foto: Pixabay

Poljoprivrednici koji su pet dana protestovali blokirajući saobraćaj traktorima, juče su, nakon pet i po sati pregovora za stolom, prihvatili ponudu Vlade Srbije i obustavili blokade.

Adama Asorbital 1120x180

Dogovor posle pregovora koji su trajali pet i po sati, prema rečima poljoprivrednika, odmah će stupiti na snagu. Dogovoreno je da se na ime akcize za 100 litara goriva u novcu isplati poljoprivrednicima 6.000 dinara i još 3.000 dinara, pa će ukupne subvencije po hektaru biti umesto 9.000 dinara 18.000 dinara i važiće za najviše 20 hektara, a ne kako su tražili za svu registrovanu zemlju“, rekao je Dejan Trajković. Nisu potpuno zadovoljni, jer je najvažniji zahtev povećanje subvencija po hektaru delimično ispunjen.

Dodao je da će cena pšenice koju država kupuje biti na nivou berzanske, a biće prepolovljena i naknada za odvodnjavanje, koja će sledeće godine biti potpuno ukinuta.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Stočarima je ponuda ostala ista kao što je dogovoreno pre dva dana sa predstavnicima dva udruženja, premija za mleko umesto 15 dinara po litru biće 19 dinara, a uvodi se prelevman za polutvrde sireve od 300 dinara po kilogramu.

PROČITAJTE I...  Za popljoprivrednike cena goriva ostaje ista na NIS-ovim pumpama

Regres po kravi biće povećan sa 30.000 dinara na 40.000 što je pre dva dana dogovoreno.

1120x180px

Izvor: Slobodna Evropa

 

Prethodni tekstProizvodnja kukuruza i obavezne agrotehničke mere
Sledeći tekst1 selo i 500 mirišljavih hektara: Pristojna zarada od lekovitog bilja nije bajka

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime