Peti dan protesta poljoprivrednika: Blokade i sastanak sa Vladom

0
88
traktor poljoprivredna mehanizacija
Foto: Pixabay

Protest poljoprivrednika i daje traje, a poljoprivrednici su peti dan na ulicama širom Srbije. Sastanak sa Vladom, koji je počeo jutros u 9h,  zavšen je.

Adama Maganic 1120x180

I danas su blokirane saobraćajnice širom Srbije, a prvi put od kada traju protesti poljoprivrednici iz okoline Kraljeva su blokirali izlaz iz Kraljeva ka dolini Ibra, odnosno ka Raški.

U Čenti, odakle vodi put za Beograd, blokirana do daljnjeg dva glavna putna pravca. Banat odsečen prema glavnom gradu Srbije. Blokade su i kod Bašaida, Farkaždina i Aradca. Vozila se povremeno propuštaju. Kolona kod Čente (video iznad) proteže se više stotina metara.

Paradajz 1120x180

Poljoprivrednici su u 13 časova blokirali Hajduk Veljkovu ulicu ispred Novosadskog sajma, gde je danas otvoren sajam poljoprivrede.  Poljoprivrednici su danas traktorima pravili buku ispred sajma i zviždaljakama dočekali resornu ministarku Jelenu Tanasković koja je otvorila sajam.

U Subotici je blokada Štrosmajerove ulice u centru grada. Poljoprivrednici su je blokirali jutros, kada je počeo sastanak u Vladi Srbije, dok je podvožnjak u Maksima Gorkog prohodan za saobraćaj.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

U 13h su zabeležene velike gužve na Ibarskoj magistrali. Zbog blokade puta na delu Ibarske magistrale od Raške ka Kraljevu, na raskrsnici u Konarevu, stvorila se duga kolona vozila, prenosi RTS.

PROČITAJTE I...  Novi protest ratara i blokada saobraćaja do ispunjenja zahteva

Blokirana su četiri putna pravca u Mačvi i magistralni put Loznica–Šabac, obustavljen saobraćaj na Đerdapskoj magistrali.

Krompir 1120x180

Odgovor poljoprivrednika na predlog Vlade večeras

Sastanak poljoprivrednika u Vladi Srbije koji je počeo jutros u 9 časova završen je nešto pre 15 časova. Predstavnici vlasti uputili su ponudu popljoprivrednicima, a očekuje se da oni večeras do 20 časova na nju odgovore, javlja RTS.

Nešto posle 15 časova završena je blokada u Mrčajevcima. Kako navode, poljoprivrednici odlaze na zajednički sastanak u Grdicu kod Kraljeva. Tu će, kažu, okupiti se u 19:30 kako bi doneli zajedničku odluku da li prihvataju ponudu Vlade nakon današnjih pregovora.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Zahtevi poljoprivrednika

Poljoprivrednici od Vlade Srbije traže da najniža otkupna cena za mleko bude 78 dinara plus PDV, subvencije od 35.000 po hektaru za sve prijavljene površine i ukidanje ograničenja za subvencije do 20 hektara.

Zahtevaju i da premija za mleko bude najmanje 20 dinara po litru, da referentna cena ratarskih kultura bude izjednačena sa robnim berzama u Budimpešti i Parizu, kao i regulisanje uvoza mleka i mlečnih proizvoda u Srbiju prelevmanima na države Evropske unije i CEFTA sporazuma i na sve mlečne proizvode u iznosima koji će dati rezultate i destimulisati uvoz.

Adama Forapro 1120x180

Traže i dizel gorivo za sve obradive površine bez akciza sa PDV-om – 100 litara po hetaru za ratare i 300 litara po hektaru za povrtarske kulture.

PROČITAJTE I...  Protest poljoprivrednika u podne: Pretnje jednom od organizatora

Poslednji zahtev poljoprivrednika je regres za mlečne krave u iznosu od 40.000 dinara po kravi.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Vlada Srbije je u četvrtak usvojila izmene uredbi o povećanju subvencija proizvođačima mleka, kao i o povećanju prelevmana na mlečne proizvode.  Ipak, to je samo deo zahteva, a poljoprivrednici traže ispunjenje svih zahteva te su u više gradova širom Srbije nastavljeni protesti poljoprivrednika.

Izvori: Danas, RTS

Prethodni tekstJedinstvena košnica-crkva, proizvodnja meda i pčelinja klinika
Sledeći tekstBlokade obustavljene-poljoprivrednici prihvatili ponudu Vlade

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime