Da li će nove mere Vlade zaustaviti nestašicu mleka?

0
318
mleko muza krava
Foto: Pixabay.com

Najnovijom odlukom Vlade Srbije uvedena je, između ostalog, i zabrana izvoza svežeg mleka i pojedinih mlečnih proizvoda do kraja septembra, kako bi se sprečila nestašica i regulisala snadbevenost tržišta. Šta kažu proizvođači mleka, da li će mere imati željeni efekat?

Adama Maganic 1120x180

Izmenom Uredbe o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica Vlada Srbije je  ograničila cenu UHT mleka od 2,8 odsto mlečne masti u pakovanju od jednog litra na 128,99 dinara. Takođe, pored ograničenja cene UHT mleka, ograničene su i trgovačke marže za sve vrste UHT mleka sa 12 na 5 odsto kako bi se sprečile spekulantske aktivnosti na tržištu. Vlada Srbije je donela i odluku o zabrani izvoza sirovog i pasterizovanog mleka, osim za Severnu Makedoniju i Republiku Albaniju. Sve mere važe do 30. septembra, a cilj  je da se spreči nestašica mleka i stabilizuje snadbevenost potrošača.

Ministar Nedimović je rekao da mleka nije bilo jer su cene mleka u okolini veće, pa su mlekare odlučile da izvoze. Međutim, vlasnica farme krava Olivera Latinović smatra da mlečno govedarstvo muče mnogo kompleksniji i veći problemi od izvoza.

MPS baneri II

Suša, manjak hrane za životinje i manjak životinja

Kako Olivera objašnjava za Nova.rs ova odluka je samo pokušaj gašenja požara. „ Godina je bila sušna, ima malo hrane za stoku, a upravo zbog smanjenih količina, ona je preskupa. Nije isplaćena premija koja iznosi 25.000 dinara po grlu stoke, a proizvođači nemaju novca“, kaže Latinović.

PROČITAJTE I...  Uzgoj krava na pašnjacima i prevara mlekare

Ona smatra da će zabrana izvoza imati manji efekat, da će se nešto poboljšati, ali da neće dati očekivane rezultate. Kako dalje navodi, mi više uvozimo mleka nego što ga izvozimo, te će još veći problem biti ukoliko i druge zemlje uvedu ovakvu meru.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Prema njenim rečima, problem je u manjku životinja na farmama, a ne u povećanoj potrošnji, jer je nemoguće da neko ko je kupovao litar mleka, sada kupuje 5 litara dnevno.

Jedno vuče drugo, objašnjava Latinović. Čim nema krava, nema ni teleta. U narednim mesecima, ona prognozira da će, pored mleka, sigurno biti i manjih količina goveđeg mesa.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

Potrebna je hitna isplata subvencija stočarima

Olivera smatra da, jedino što sada država može da uradi, to je da hitno isplati subvencije proizvođačima mleka, a da je sada prekasno za mere koje bi im pobošljale položaj. Kako navodi, da bi se dobila prva litra mleka od ženskog teleta, potrebno je da prođu 3 godine, a stočari su sada u jako lošem položaju. Mnogi su dali svoje krave na klanje, jer nemaju dovoljno novca za hranu. Jedino ne odustaju oni koji su mnogo uložili, jer moraju da otplate dugovanja.

PROČITAJTE I...  Oporavite povrće nakon iznenadnog zahlađenja i kiše na prirodan način

Bez stočarstva nema poljoprivrede

Sanja Bugarski iz Saveza udruženja uzgajivača goveda potvrđuje za Novu Ekonomiju da se trenutno smanjuju ili gase sve farme, bilo da imaju 20, 200 ili 2.000 krava.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

„Sve ove godine uvozi se mleko u prahu, te podatke možete zvanično dobijete. Problem je što je to mleko daleko skuplje nego ovo što oni plaćaju našim farmerima“, kaže Bugarski i dodaje da stočarstvo predstavlja osnov poljoprivrede i da ova proizvodnja ne može da funkcioniše ako je stočarstvo uništeno.

Izvori: Vlada Srbije / Agronews / Nova / Nova ekonomija

Adama Forapro 1120x180
Prethodni tekstZaštita DUNJE od larvi breskvinog i jabukinog smotavca – reagujte na vreme!
Sledeći tekstMladi voćar sa velikim iskustvom – Četvrta generacija poljoprivrednika!

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime