Mladi voćar sa velikim iskustvom – Četvrta generacija poljoprivrednika!

0
116

Mladi voćar, Stefan Lukić, iz sela Plaskovac, koje pripada Opštini Topola, imao je mnogo ponuda za život u velikom gradu, ali je njegov izbor bio ostanak na porodičnom imanju. On je pripadnik četvrte generacije poljoprivrednika koja se  bavi voćarstvom. Ovaj deo Šumadije nadaleko je poznat po nepreglednim zasadima jabuka, kajsija, trešanja i nektarina, pa svako domaćinstvo ima makar po jednu od ovih voćnih vrsta. Trenutno je, u ovom kraju, nešto slabija otkupna cena kajsija, kaže naš sagovornik.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

 

Voćari neće mnogo zaraditi ovog leta, trenutna cena nektarina kreće se od 50-60 dinara, što je ekvivalent za zaradu ravnu nuli. Skupa hemija i đubriva ostavljaju minimalan prostor za prihodovanje. Na putu do Topole prolazili smo pored Čačka i okolnih sela, gde smo mogli da vidimo mnoštvo neobranih stabala kajsije. Upitali smo pojedine voćare i prolaznike zbog čega je to tako, i oni su nam odgovorili da nemaju interesa da beru.

Neophodan zagartovan otkup

Voćari iz okoline Topole su dobro prošli sa trešnjom ove godine, otkupna cena bila je nešto iznad 2 evra, a na tražnju je uticala krupnoća i kvalitet ploda. U godini opšteg poskupljenja treba dobro promisliti o svakom narednom koraku i budućim ulaganjima. Jabuka je i dalje voćna vrsta koja uprkos brojnim tretmanima, donosi lepu zaradu. Prošle godine prosečan rod kretao se oko 50 tona po hektaru.

Adama Sultan 1120x180

Voćarske zadruge i organizovanog otkupa u ovom kraju nema već dugi niz godina. Voće se predaje lokalnoj hladnjači i sa njima se postiže dobra saradnja, kaže Stefan. Pomoć države u vidu subvencija naš sagovornik je koristio prilikom podizanja mladog voćnjaka, kada je dobio povraćaj novca za protivgradne mreže. Ono što bi voćarima ovog kraja više značilo od klasičnih subvencija, jeste zagarantovan otkup i povoljnija cena goriva za traktore.

PROČITAJTE I...  Savetovanje voćara održano u Novom Sadu

Uprkos teškoj situaciji u poljoprivredi, Stefan ostaje na selu. Sa nepunih 30 godina on će nastaviti sam da vodi voćarsku proizvodnju kao što su to radile generacije pre njega.

pylon galenika jan 023

Posle kajsije i nektarine na red dolazi berba breskve i jabuke. Popularna sorta Greni Smit, namanjena je izvozu, a ovdašnji voćari mogu da se pohvale sa kvalifikovanom i dobrom radnom snagom.

Više pogledajte u video prilogu gore.

KWS banner 728x90

Sagovornik: Stefan Lukić,voćar iz sela Plaskovac, Topola

Prethodni tekstDa li će nove mere Vlade zaustaviti nestašicu mleka?
Sledeći tekstZasadi useva na nezakupljenim državnim njivama

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime