Farmeri poručuju: Nestašica mleka je „uvertira“, biće još gora situacija

0
264
mleko muza krava
Foto: Pixabay.com

Proizvođači mleka u Srbiji kažu da to što su prazni rafovi sa mlekom u prodavnicama samo „uvertira“ i da će biti sve gore i gore, jer je sektor mlečnog govedarstva uništen, a da je stanje dodatno pogoršalo zamrzavanje cena mleka u kombinaciji sa sušom.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Vlasnik farme krava u selu Ljutovo kod Subotice Josip Mačković rekao je da je sektor mlekarstva mrtav i da su priče o tom problemu kao sećanje na pokojnika 15 dana posle sahrane.

On smatra da je donete nerazumna odluka kada je ograničena cena mleka i da ovogodišnja suša ne bi imala uticaja na stočarstvo da je vođena ispravna politika i da su stočari mogli da naprave zalihe kako bi sada izdržali ogromno poskupljenje troškova proizvodnje.

Adama Sultan 1120x180

Ceh plaćaju stočari i potrošači

Mačković je istakao da su proizvođači mleka već predlagali prerađivačkoj industriji i trgovcima da podele zaradu, ali i gubitak. Međutim, na kraju se završilo da ceh plaćaju samo stočari. Ograničavanje cena mleka je, po njegovim rečima, ”promašaj jer socijalna politika ne treba da se vodi linearno“.

PROČITAJTE I...  Farma krava i proizvodnja mleka u selu Varna

Dodao je da u našoj zemlji imamo socijalnu službu koja treba da brine o onima koji ne mogu da plate mleko, a da država ne treba da štiti one koje nije briga da li litar košta 200 ili 300 dinara. Kako navodi, imali smo period kada je bilo viška mleka koje je moglo da se osuši, a ne da ove godine uvozimo mleko u prahu za robne zalihe zbog krize. Na kraju, cenu nestašice mleka platiće građani (potrošači).

galenika psenica LG 1120x185px

Bahato ponašanje mlekara

Mačković kaže da mu premija od 15 dinara, koju je država obećala za jedan kvartal posle protesta poljoprivrednika, još nije „legla“ na račun, a da je čuo da se skupljaju pare.

On smatra da je glavni krivac za nestašicu mleka mlekara Imlek koja se bahato ponašala. Njegovo mišljenje deli i farmer iz sela Skorenovac Dejan Trajković koji kaže da je ovakvo stanje posledica činjenice da mlekare „nisu navikle“ da plate mleko, a koje sada treba da košta najmanje 120 dinara u otkupu, umesto 50-60 dinara. „Najgore se ponaša Imlek. Proizvodjači mleka sve više napuštaju Imlek iz revolta zbog bahatog i ucenjivačkog odnosa te mlekare“, rekao je Trajković.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Trajković kaže da se nestašica mleka „zahuktava“ i da će biti velika, pogotovo u oktobru i novembru, kada potrošnja raste.

PROČITAJTE I...  Ishrana visokoproizvodnih krava u različitim fazama graviditeta (II deo)

Izvor: Beta

Prethodni tekstUzgoj PČELA i proizvodnja meda MLADOG poljoprivrednika
Sledeći tekstZaštita DUNJE od larvi breskvinog i jabukinog smotavca – reagujte na vreme!

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime