Aktuelna zaštita borovnice

0
514
Agrosaveti---sadnja-borovnica---03

Kada sa borovnica otpadne oko 70 odsto lišća, proizvođačima se preporučuje primena zaštite preparatima na bazi bakra i sprovođenje mehaničkih mera zaštite.  

Adama Maganic 1120x180

Stručnjaci iz Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja preporučuju proizvođačima borovnice da sprovedu hemijski tretman preparatima na bazi bakra, u fazi kada opadne oko 70% lisne mase, a u cilju smanjenja infektivnog potencijala patogena , kao što su prouzrokovač uvenuća i sušenja cvetova i izdanaka borovnice (Monilinia vaccinii-corymbosi), antraknoza borovice (Colletotrichum gloeosporoides), pegavost lista i izdanaka borovnice (Septoria albopunctata), trulež korena borovnice (Phytophtora cinnamomi) i dr. .

Registrovani preparat na bazi bakra u zasadima borovnice je Cuprablau Z 35 WP (a.m. bakar- oksihlorid), koristi se u količini od 2-3 kg/ha.

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01

Preporuka je da se tretman sprovede po mirnom vremenu, u najtoplijem delu dana, sa većom količinom tečnosti, kako bi depozit preparata dospeo do svih biljnih delova.

Pored hemijskih sprovesti i mehaničke mere

Takođe, preporučuje se i sprovođenje mehaničkih mera koje podrazumevaju orezivanje i uništavanje zaraženih biljnih delova, kao i sakupljanje i iznošenje opalog lišća iz zasada gde je to moguće.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

Izvor: PIS Srbija

PROČITAJTE I...  Borovnica u saksiji: Kako smanjiti troškove, a da prinos i prirast ostanu isti
Prethodni tekstDanas počinje protest poljoprivrednika i blokada puteva
Sledeći tekstProizvodnja ZAČINSKE paprike na TRADICIONALAN način

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime