Protesti poljoprivrednika 13. novembra

0
130
protest poljoprivrednika
Foto: /Vertigo produkcija / U našem ataru (slika protesta od maja 2023.)

Nakon sastanka održanog 1. novembra, udruženja Inicijativa za opstanak poljoprivrednika, Savez udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, doneli su odluku da izađu na proteste 13. novembra, piše Danas.

Spyrale Adama 1120x1080

Kako navode poljoprivrednici, glavni razlog je što su nisu ispunjeni svi zahtevi iz sporazuma popisanog u maju ove godine. Prema rečima Milete Slankamenca, iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije, očekuje se da se do petka izjasne sva udruženja da li žele da im se priključe.

Kako pojašnjava Slankamenac, oni su poslali dopis Ministarstvu poljoprivrede, a oni su im taksativno nabrojali šta su sve ispunili. Međutim, na tri zahteva iz maja su poljoprivrednici imali primedbe i to je glavni razlog za protest.

LIBRETO 1120x180

Prema njegovim rečima, u ponedeljak će biti poznato na kom mestu će se protest održati, kao i da li će biti blokade saobraćaja.

„U Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2024. godinu, nema apsolutno ničega o čemu je razgovarano i dogovarano na sastancima, pogotovo 29. septembra 2023. Ovo je još jedan pokušaj prevare poljoprivrednika. Ne vidimo više potrebu za bilo kakvim sastancima dok ne ispunite potpisano i ne uskladite dogovoreno, što hitnije“, navodi se u pomenutom dopisu, piše Danas.

PROČITAJTE I...  Ratari u spirali propasti, zahtevaju se hitne mere od države

Da će se i udruženje STIG pridružiti protestu, potvrdio je za Danas predstavnik ovog udruženja Nedeljko Savić, koji smatra da je jedini način za bolji status poljoprivrednika, podizanje subvencija.

Ko neće učestvovati u protestima i zašto?

Međutim, deo poljoprivrednika neće uzeti učešće u protestima. Kako za Danas kaže Đorđe Grujić iz Udruženja za zaštitu poljoprivrednika Asocijacija 2022, zahtevi nisu konkretno i precizno definisani.

„Sva udruženja koja se okupljaju oko nas, usaglasila su se da, bar za sada, neće izlaziti na proteste. Tu spadaju Udruženja proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja, Udruženje proizvođača mleka Srbije, Udruženje hladnjačara „Breza“ i mnoga druga. Glavni razlog za to je što nismo potpisnici takozvanih „sedam pečata“, dogovorenih sa Vladom. Naime, od prolećnih protesta ništa konkretno nije ni zahtevano, samim tim ni ispunjeno. U sklopu asocijacije koju predstavljam, imamo radnu grupu sačinjenu od 25 ljudi, koji su se usaglasili da sa sedam pečata ništa konkretno nije traženo. Po nama, to je nedefinisano, neobrazloženo, kao da dete nešto traži od roditelja, a ne zna kako, niti da li roditelji mogu to da ispune“, ilustruje Grujić.

Prethodni tekstPriprema eko bašte za zimu – radovi koji se ne propuštaju
Sledeći tekstZaštita zasada jabuke od krvave vaši

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime