Domaće jagode zaglavile na granici – Proizvođači u ozbiljnom minusu

0
29
jagode
Foto: Pixabay

Zbog tvrdnji dela prevoznika da njihove kolege koje voze hladnjače zloupotrebljavaju povlašćeni status za prelazak granice Uprava carina odlučila je da privremeno obustavi mogućnost prioritetnog prolaska za kamione hladnjače. Ova odluka zatekla je proizvođače jagoda pred samu berbu.

Adama Maganic 1120x180

Srpske jagode su ove sezone umesto da donesu devizni priliv i državi i proizvođačima, u najvećoj meri završile na domaćem tržištu i to po ceni koja je niža od cene koštanja u proizvodnji, kažu voćari. Tvrde, da tokom praznika službe na granicama nisu prilagodile rad sezoni koja je ove godine poranila. Prevoznici, takođe, kažu da bi što pre trebalo uspostaviti zelene koridore, jer predugo čekanje kamiona na granicama samo šteti domaćoj privredi.

Lančana reakcija

Ukidanje prava prioritetnog prolaska za hladnjače nije jedini problem koji je ove godine uticao na smanjenje izvoza jagode iz Srbije, kažu proizvođači.

Paradajz 1120x180

Smanjenje izvoza značilo je da domaća jagoda ostaje na našem tržištu, što je povuklo otkupnu cenu na dole.

„Cena je sa 250 dinara u otkupu za dva dana pala. Veliki deo jagoda je otišao na domaće tržište i u preradu po cenama od 80 do 120 dinara, što je ispod cene koštanja. Ove godine je rod bio umanjen, samo u našem regionu imali smo četiri mraza, pa je cena koštanja jagoda 180 dinara po kilogramu. Proizvođači su, dakle, u debelom minusu“,  objašnjava Vlado Šomoši, direktor voćarske zadruge Bačka jagoda za RTS.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Prevoznici odavno upozoravaju da se procedure na graničnim prelazima moraju izmeniti i ubrzati. Višesatno čekanje povećava troškove, pa srpska roba gubi konkurentnost.

PROČITAJTE I...  LISTOVI crne ribizle - efikasan biljni lek široke primene

U Upravi carina navode da je rad granične fitosanitarne inspekcije u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede, zbog čega oni ne mogu da govore o funkcionisanju ove službe.

Krompir 1120x180

Iz resornog ministarstva je stiglo objašnjenje da ova služba prati rad carine, kao i da su prema njihovoj evidencije sve fitosanitarne službe na graničnim prelazima tokom praznika radile.

Ipak, na pitanje koliko je jagoda izvezeno u periodu od 1. do 7. maja iz Srbije odgovora nije bilo, navodi RTS.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Izvor: RTS

Prethodni tekstDvojac koji sigurno POBEĐUJE KOROV u KUKURUZU – Coltrane + Nicogan
Sledeći tekstŽene u poljoprivredi i uzgoj svinja: Nema profita dok se kičma ne savije

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime