Žene u poljoprivredi i uzgoj svinja: Nema profita dok se kičma ne savije

0
56
svinje
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Nema profita niti dobiti dok se kičma ne savije i ne zasuču rukavi – poruka su naših vrednih žena iz Mošorina, nedaleko od Novog Sada. Četvoročlana porodica, svakog dana svi na svojim radnim zadacima. Otac i sin na njivi, žene zadužene za kućne poslove i stoku i tako od jutra do mraka. Živana i Ankica Milinkov ugostile su našu ekipu i uz osmeh prokomentarisale da svaki dan u bukvalnom smislu te reči traje 24 sata bez odmora i predaha, vikenda, praznika i sveca.

Adama Maganic 1120x180

Životinje ne biraju kada će da se prase te je prisustvo gazde u tim trenucima obavezno.

Živana, kao najmlađi član domaćinstva, je zadužena za administrativne poslove u gazdinstvu. Prati konkurse i ako se ukaze prilika rado aplicira kako bi se njeno domaćinstvo širilo i modernizovalo.

Paradajz 1120x180

Iako su dugo držali krave, finansijska situacija ih je okrenula svinjarstvu, pre 6 godina obnovili su prostorije, nazidali nove, postavili rešetkaste podove , kako bi sebi olakšali  i bolje doprinosili.

Sve veći broj mladih u Srbiji, ljudi ispod 40 godina, bavi se poljoprivredom. Kako su pokazali podaci iz E-agrara, svaki sedmi poljoprivrednik potpada u kategoriju “mladih”. Na pitanje da li mladi imaju perspektivu na selu, Živana počinje sa rečju ljubav. Ljubav prema životinjama, zemlji, uopšte poljoprivredi plus – vredan rad se isplate. Kako kaže njena želja je da ostane na selu i širi ono što su njeni roditelji započeli.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Opširnije možete pogledati u video prilogu:

Sagovornice: Ankica Milinkov i Živana Milinkov, poljorivrednice iz Mošorina

Krompir 1120x180
Prethodni tekstDomaće jagode zaglavile na granici – Proizvođači u ozbiljnom minusu
Sledeći tekstKOMPLETNA zaštita SOJE od KOROVA

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime