eAgrar: Za pristup platformi eID broj uzeti u pošti

0
801
e agrar
Ilustracija: Ministarstvo poljoprivrede

Poljoprivredni proizvođači mogu od 16. januara, ukoliko nisu ranije, u poštama širom Srbije da uzmu parametre za svoj eID broj što predstavlja prvi korak za pristup platformi eAgrar .

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Kako bi dobili svoj eID, što je zapravo identifikacioni lični broj, poljoprivrednici koji poseduju pametne mobilne telefone treba da odu na šalter pošte i besplatno preuzmu elektronski identitet (eID). Oni poljoprivrednici koji ne poseduju pametne mobilne telefone treba da u MUP-u izvade kvalifikovani elektronski sertifikat (KES), koji u elektronskoj razmeni podataka zamenjuje potpis neke osobe.

Detaljan spisak pošti koje izdaju eID možete pogledati ovde.

Adama Sultan 1120x180

Cilj uvođenja novog sistema eAgrar je da 450.000 poljoprivrednih gazdinstava pređe na digitalno vođenje posla.

Ministarka Tanasković je gostujući na RTS-u, objasnila da poljoprivrednici već godinama mogu da preuzmu eID broj u poštama i da, ako je neko fizičko lice za bilo koje druge potrebe eUprave podiglo eID broj i registrovalo se u eUpravi, može da koristi taj isti broj i nema potrebe da ponovo ide da se registruje.

pylon galenika jan 023

„Oni poljoprivredni proizvođači koji to dosad nisu uradili, mogu da odu u najbližu filijalu Pošte. To je jedan papirić sa osnovnim podacima, ime, prezime i matični broj, kodovi i šifra na osnovu kojih će se oni dalje registrovati“, navela je Tanasković.

PROČITAJTE I...  Za odgajivačke programe u Vojvodini opredeljeno 50 miliona dinara

Tanasković je pozvala sve poljoprivrednike koji nemaju ličnu kartu sa čipom da je izvade, pošto će im biti potrebno zbog uvođenja eAgrara, dodajući da je za dobijanje eID broja potrebna samo lična karta, pošto je to zapravo elektronska lična karta i da će se na osnovu toga identifikovati fizička lica.

KWS banner 728x90

Prednosti sistema eAgrar

Ministarka je istakla da su prednosti sistema eAgrar brojne, a pre svega se odnose na to da će procedure biti značajno pojednostavljene.

Tanasković je kao primer navela da poljoprivredni proizvođači sada da bi uopšte konkurisali za bilo koju subvenciju,  treba da daju 89 podataka, a mnogi od tih podataka se ponavljaju na nekih osam, devet obrazaca.

„Toga više neće biti. Oni će sada moći da onlajn pristupe svom nalogu i da se registruju, odnosno da sve potrebno vezano za subvencije, za praćenje stanja, za izmene stanja svog poljoprivrednog gazdinstva, moći će da urade onlajn“, kazala je Tanasković.

Ministarka je naglasila da je preuzimanje eID broja samo prvi korak i da je za to ostavljeno dovoljno vremena, a da će u drugom koraku, zaposleni u poljoprivrednim stručnim službama pomoći svima koji nisu sigurni kako da se uloguju.

PROČITAJTE I...  Novi podsticaji i veći agrarni budžet u 2022. godini

„Nema nikakve panike, ako nemate neku mlađu osobu, pričamo o našim starijim poljoprivrednim proizvođačima, negde u blizini, sigurniji ste da to neko drugi odradi, dođite slobodno u poljoprivrednu stručnu službu, mislili smo o svemu, i oni će to uraditi za vas“, rekla je Tanasković.

Poručila je da se nada da poljoprivrednici razumeju da će uvođenjem novog sistema njima biti lakše, ali i navela da će administracija biti mnogo brža i da je ideja da poljoprivrednici više ne obilaze šaltere.

„Mi ćemo sve to negde na kraju, kada se u potpunosti bude uveo eAgrar imati dostupno u svim registrima, kontrole ćemo moći da vršimo sami. Administracija će biti brža u obradi zahteva i u isplati. To je, na kraju krajeva, krajnji cilj. Ideja jeste da mi u godini u kojoj meru objavimo, u toj godini obradimo i pustimo sredstva našim poljoprivrednim proizvođačima“, poručila je Tanasković.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede

Prethodni tekstVerem trava ili divlji bosiljak: Popravlja raspoloženje, poboljšava pamćenje
Sledeći tekstSpelta (krupnik) idealna žitarica za organsku proizvodnju

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime