Uzgoj svinja u Bosni

0
2037
Agrosaveti---Uzgoj-svinja---01

‚‚Moj otac je krenu nekada prije dok je moj deda bio živ sa svinjogojstvom. I video je u tome računicu. Svašta je pokušavao da radi. I onda je video da ima u tome nekog profita. Da može da se živi solidno na selu. Onda je počeo to da radi i nastavio tako da je došao dovde. Ja kad sam završio školu, bilo mi je fakultet ili ovo. A da ovo napustim sada, žao bi mi bilo da propadne sve. Još u ovom savremenom sistemu da radi, kao što se radi profesionalno.‚‚

Spyrale Adama 1120x1080

Ovim rečima započinjemo razgovor sa mladim domaćinom iz sela Pelagićevo u Bosni i Hercegovini. Mićo Šarhanović sa svojih 19 godina pravi je gazda domaćinstva. Iako mlad, otac mu je prepustio vođenje čitavog gazdinstva. Imaju obojica na šta biti ponosni.

‚‚Volim. Naviko sam. Odrasto sam ovde, naviko sam ovo da radim. Šteta bi bilo, kao što rekoh da napustim sad. Da okrenem leđa ovome kad imam vetar u leđa. Porodični biznis. Dugo godina se radi već to.‚‚ – kaže Mićo.

NADZOR 10 WP Galenika Fitofarmacija 1120x180

Proizvodnja na njihovom gazdinstvu nije mala a i novi objekti su izradi.

PROČITAJTE I...  Između opstanka i nestanka: Budžetska eutanazija autohtonih domaćih životinja

‚‚Mi se bavimo isključivo proizvodnjom prasića do 30 kg. Prodajmo posle tovljačima, koperantima. Farma je kapaciteta za 100 prasica i krmača. Proizvedemo nekih 2500 komada godišnje. Upravo sada gradimo. Idemo na kapacitete od 200 krmača.‚‚ – objašnjava Mićo.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180
Agrosaveti---Uzgoj-svinja---03Genetika – faktor uspeha

U ovako velikoj proizvodnji, genetika je važan faktor.

‚‚Običan jorkšir landras. Sada upravo punimo farmu sa nazimicama. Uvezli smo. Prve su nam stigle. Drugih 20 komada. Uvezli smo ih sa Edu farme iz Crvenke.‚‚

Plasman kako Mićo kaže nije problem. Pogotovo u profesionalnom svetu. Ono što nije zagarantovano i što je svake godine igra na sreću je cena.

Pomoć države

Cena može bolje a i neizvesna je svake godine. U tom slučaju subvencije dobro dođu.

‚‚Mi nemamo podsticaje na prasiće. Mi kod nas u Republici Srpskoj ima podsticaje na tovljenike. Sa urednim papirima, sve kako ide. Mi trenutno podsticaje na prasiće nemamo, na krmače imamo. Ima, bude nekako, zavisno od godine kako oni kažu. Ali nije loše. Kolko tolko pomoć dobro dođe.‚‚

Agrosaveti---Uzgoj-svinja---02Kao i u Srbiji, subvencije su oskudne ali dobro dođu. Velikim gazdinstvima kao što je ovo, subvencije ne određuju održivost.

PROČITAJTE I...  Subvencije: “Zahtev u obradi”

‚‚Oni su bitni. Koliko toliko bitni su. Ali ne mogu sada reći da mi toliko sad znače podsticaji. Ima koliko ima a i najmanje su uzdam u te podsticaje. Gledam da imam dobar kvalite, dobru proizvodnju i prirast i sve da bi mogao na ovom drugom profitirat a podsticaj koliko bude, bude.‚‚ – ističe mladi poljoprivrednik.

Ovom mladom domaćinu smeši se vedra budućnost. Ponosni otac koji je tu da pomogne i da vetar u leđa kada je potrebno i ljubav prema stočarstvu, dovoljni su da verujemo da će se ovo domaćinstvo u godinama koje slede samo razvijati i unapređivati.

Prethodni tekstProizvodnja kiselog kupusa u selu Žirovnica
Sledeći tekstRatarska proizvodnja u Turiji

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime