EU će zabraniti upotrebu bordovske čorbe 2024. godine

0
630
Agrosaveti - Voćarska proizvodnja u selu Desimirovac 05
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Bordovska čorba je fungicid i baktericid koji se koristi za zaštitu različitog voća, povrća i vinove loze više neće moći da se upotrebljava u Evropskoj Uniji i to od 2024. godine.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Bordovska čorba se koristi već 136 godina, a upotrebljava se širom sveta za suzbijanje preko 50 biljnih bolesti na voćkama, vinovoj lozi, povrtarskim i ukrasnim biljkama.

Prema pisanjima hrvatskih medija, bordovska čorba i niz preparata na bazi bakra su označeni kao štetni pesticidi. Naime, pre tri godine je bila inicijativa da se zamene sa manje štetnim preparatima, a 2024. godine stiže i zabrana preko EU propisa.

Adama Sultan 1120x180

Istraživanja i studije ekoloških udruženja donele su brojke prema kojima je Hrvatska među najlošijima u Evropi po pitanju ostataka za zdravlje štetnih pesticida u zelenoj salati ili jabukama.

Na primer, u jabukama ajdared iz Hrvatske nedavno je utvrđena povećana količina pesticida koji nisu dopušteni u EU. Reč je o insekticidu dimetoat, najčešće pod nazivom Rogor koji ima široku primenu, kako u povrtarstvu, tako i u maslinarstvu i voćarstvu, ali koji može da bude štetan za ljudsko zdravlje po oceni Evropske agencije za sigurnost hrane (EFSA).

Aneri Galenika 1120x185px

Kako piše Jutarnji list, evidencija primene agrotehničkih mera je jako slaba, pa se nabavljaju zabranjeni insekticidi i fungicidi iz drugih zemalja koje nisu u EU, a posebno iz BIH i Srbije.

PROČITAJTE I...  Bordovska čorba: Pravilna priprema smeše, kada se primenjuje i karenca

Opširnije pročitajte na portalu agrosmar.net

Prethodni tekstGajenje paprike u plastenicima i niskim tunelima
Sledeći tekstProizvodnja saksijskog cveća

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime