Proizvodnja saksijskog cveća

0
1849
Agrosaveti---proizvodnja-cveca---02

Proizvođači cveća u Srbiji ciklus svoje proizvodnje prilagođavaju, naravno, sezoni, ali i pojedinim datumima čije obeležavanje sa sobom nosi i kupovinu cveća. Prvi takav datum koji sledi jeste 8. mart, te proizvođači cveća u zatvorenom prostoru trenutno imaju pune ruke posla. Jedan od njih je i Jožef Bakoš iz Tornjoša, čija proizvodnja cveća datira još od kraja osamdesetih godina. Njegovi plastenici su već puni cveća koje će dospeti baš pred 8. mart, praznik kada jače polovine kupuju cveće svojim damama.25

Adama Maganic 1120x180

“Trenutno radimo program za 8. mart. Tu su uglavnom ciklame, cinerarije, jagorčevine, itd. A sredinom decembra počinjemo sa setvom prolećnog programa, a to su begonije, petunije, kadifice itd. Plastenik nam je prazan samo dva meseca godišnje, tačnije tokom leta.” – kaže Jožef.

Agrosaveti---proizvodnja-cveca---01

Toplotna pumpa kao opravdana investicija

Ono što je najvažnije kada je proizvodnja cveća u pitanju, jeste grejanje. O tome se mora dobro voditi računa kako cveće ne bi smrzlo, ili dospelo puno ranije, ističe naš domaćin.

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01

“Trenutno ne grejemo, iako je kraj novembra, nema potrebe još. Uskoro ćemo ga pokrenuti. Ove biljke koje su sada unutra, kao što smo rekli, namenjene su za 8. mart, ako pustimo temperaturu veću, one će brže procvetati, a to ne želimo. Prošle godine nam se desilo da su nam jagorčevine procvetale već za Božić.” – dodaje naš domaćin.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja povrća i zimnice u Pančevu

Osim toga, klasičan plastenik su zamenili leksanom debljine 1 cm, što dodatno doprinosi toploti unutar samog plastenika. Jožef kaže da kada je napolju -5, unutra mraza nema. Inače, plastenike Jožef greje pomoću toplotne pumpe, a kako kaže, investicija se itekako isplati.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

“Reč je o toplotnoj pumpi koja radi na principu voda-voda. Investicija je bila ogromna, oko 12 hiljada eura, ali efikasno je, jer od 6 kilovata utrošene električne energije, ona proizvede 30 kilovata toplotne energije. Sa time grejemo i kuću i plastenike. Podigli smo kredit za ovu investiciju, a dobili i 50% povraćaja, pa matematika kaže da se isplati za 5 godina. Osim toga, više ne moramo noću da ustajemo da ložimo, a i bezbednije je. To kažem iz iskustva, jer nam se jednom zapalio dimnjak, ovako je sve automatski.” – kaže Jožef.

Agrosaveti---proizvodnja-cveca---03

Rad na stolovima lakši i bolji za biljke

Naš sagovornik na godišnjem nivou proizvede do 40 hiljada saksija cveća, na površini od oko 660 kvadrata. Proizvodnju vrši na pokretnim stolovima koje je davnih dana uvezao iz Holandije i koji mu itekako olakšavaju proizvodnju.

BTZ 1120x180px

“Osim što je lakše za mene kao radnika, adekvatnije je i za same biljke. Olakšava navodnjavanje, nema više vučenja creva, već to sada radimo potapanjem. U rezervoar stavimo i prihranu, pustimo u stolove, ostavimo dva-tri sata da biljka uzme koliko joj treba, a zatim višak otpustimo. Najvažnije je da na ovaj način listovi ostaju suvi, pa nemamo gljivičnih oboljenja.” – objašnjava Jožef.

PROČITAJTE I...  Povrće u plasteniku

Naš domaćin u svemu ovome vidi perspektivu. Nekada se bavio rezanim cveće, ali zbog plasmana koji “može da sačeka”, odlučio se za saksijsko cveće. Sve što proizvede plasira na bačkotopolskoj pijaci, a sarađuje i sa nekoliko firmi kojima uređuje dvorišta.

Adama Forapro 1120x180
Prethodni tekstEU će zabraniti upotrebu bordovske čorbe 2024. godine
Sledeći tekstNovu poljoprivrednu Mehanizaciju možete nabaviti Za Žitarice

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime