Gajenje paprike u plastenicima i niskim tunelima

0
162
paprika
Foto: Vertigo produkcija

Za svoj rast paprika zahteva visoku temperaturu vazduha od 22-25 C i temperaturu zemljišta od oko 20 C. Zalivanje svakih 5-7 dana omogućava dobar rast i veću rodnost.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Uzgoj paprike u plastenicima

Za gajenje u plastenicima najpodesnije su rane sorte paprike, kao što je na primer zlatna medalja, somborka, odnosno sorta koja ima srednje krupan plod (novosadska bela babura, itd). Najbolje se razvijaju sorte tipa feferoni (papričica) kao što su niška ili leskovačka. Sa grejanjem paprika može da se gaji i u toku zime. Međutim, najčešće i sa najviše uspeha paprika se gaji kao prolećna (dospeva u maju), kao i jesenja (poslednja berba u novembru ili uz grejanje u decembru).

Paprika u niskim tunelima

Gajenje paprike u niskim tunelima omogućava za 10-15 dana ranije dospevanje plodova u odnosu na njivski usev. Zemljište se pre sadnje đubri stajnjakom (3-4 kg/m2), uz osnovnu obradu zemljišta u jesen, a površinska priprema zemljišta obavlja se pred sadnju, uz đubrenje sa 30-40 grama NPK đubriva na m2 u odnosu 1:2:2 (uz obavezno prskanje insekticidima i fungicidima).

Adama Sultan 1120x180

Posle ppripreme zemljišta postavlja se noseća konstrukcija i navlači plastična folija kako bi se zemljište pre sadnje zagrejalo. Vreme setve reguliše se prema terminu proizvodnje. Pošto je paprika toploljubiva biljka, i u niskom zaštićenom prostoru nema mogućnosti dopunskog zagrevanja, najčešće se sadi polovinom aprila, kada je temperatura zemljišta oko 12 C. To znači da se setva obavlja krajem januara i početkom februara.

PROČITAJTE I...  Zalivanje povrća po toplom vremenu

Rasad paprike i sadnja

Rasad se proizvodi u zaštićenom prostoru gde vazduh može da se zagreje od 22-25C i postigne temperatura zemljišta od 20 C. U fazi prvog pravog lista vrši se pikiranje u saksije 8×8, a zatim se primenjuju sve različite mere nege rasada. Na ovu temu detaljno objašnjenje pogledajte u članku: Proizvodnja rasada paprike.

galenika pylon 1120x85

Sadnja se obavlja u redove na rastojanju 30×20-35 cm, s tim da za sitnoplodne sorte razmak u redu treba da bude manji od 15-20 cm. Ukoliko se želi ranije i ujednačenije sazrevanje, razmak u redu može biti znatno manji 5-10 cm. Tako gajene biljke formiraju manje lisne mase i manji broj plodova ,ali zato ranije i ujednačeno sazrevaju.

Prethodni tekstDržava će do kraja godine isplatiti dugovanja po osnovu podsticaja
Sledeći tekstEU će zabraniti upotrebu bordovske čorbe 2024. godine

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime