Jedini vinogradar u svom selu: Od laika do višestruko nagrađivanog vinara

0
535

Banatski rejon nekada je bio nadaleko čuven po dobrim vinima, danas se u tom delu Vojvodine, uzgojem vinove loze bave isključivo istinski ljubitelji vinograda. Jedan od njih je i 54-ogodišnji Zoran Malbaški, koji je u vinogradarsko – vinarski svet zakoračio doslovce preko noći. Nakon 26 godina rada u jednoj državnoj firmi, ratarske atare, koje je do tada obrađivao, zamenio je prvim čokotima. Ovaj novopečeni vinogradar, u tu poslovnu avanturu se smelo upustio 2009 – te godine, zasadivši 7.600 sertifikovanih čokota, na nešto manje od 2 hektara plodne banatske crnice, koja se nalazi tik uz rumunsku granicu. Želja mu je bila da povrati stari sjaj i slavu banatskih vina, i za vrlo kratko vreme, kako sa ponosom ističe, to mu je i pošlo za rukom. Kako kaže, sa vinogradarstvom ranije nije imao nikakvih dodirnih tačaka, do prvih saznanja dolazio je obilazeći sajmove i bazare, savetujući se sa veteranima u tom poslu.

Adama Maganic 1120x180

Prinos od 2,4 kg po čokotu

Uprkos činjenici da je, kako nam je rekao, uzgoj vinove loze težak, skup i mukotrpan posao, zasukao je rukave i upustio se u neizvesnu poslovnu avanturu. On je već godinama jedini vinogradar u svom selu, a spada među retke u celon kraju. Tokom snimanja razgovora, na glavi mu je bio i šešir, kao neizbežan odevni detalj vinogradara, a želeo je i da se predstavi kao uzorni domaćin, koji u sebi ima i krajiške i banatske krvi.

PROČITAJTE I...  Najskuplje grožđe na svetu: Za par kilograma može da se kupi stan!

Iako je bio laik i početnik u tom poslu, od prvog dana je znao da se dobro vino pravi u vinogradu, a ne u vinariji. Nakon nabavke visokootpornih sadnica, nemačkih i francuskih sorti, naučio je Zoran sve korake i postupke koji su neophodni da bi vinova loza stasala i bogato rađala – od uzgojnog oblika, preko rezidbe i hemijske zaštite, do same berbe. Kako kaže, zadovoljan je prinosima, od 2,4 kilograma po čokotu, što je oko 25 tona grožđa godišnje. Prvobitno je želeo da se bazira na distribuciju grožđa, ali je ubrzo uvideo da je to neisplativo, te su se usredsredili na njegovu preradu.

Paradajz 1120x180

Vino „Feniks“ glavni adut mlade vinarije „Malbašić“

Prošla godina je bila izuzetno naklonjena proizvođačima vina, nadaju se da će takva biti i ova. Malbašić kaže da je njegov vinograd u odličnoj kondiciji, svi neophodni prolećni radovi su obavljeni, ali bi im dobrodošle padavine. Ovaj posvećeni i vredni banatski domaćin, pre 13 godina je zasadio tri sorte grožđa, od kojih dve crvene – Kaberne Sovinjon i Merlo, i jednu belu – Rajnski Rizling, a u planu mu je da se oproba sa još jednom belom sortom – Petrom, koja ne zahteva veliku hemijsku zaštitu.

PROČITAJTE I...  Hitno - Zaštita vinove loze

Proizvode crvena, roze, bela i desertna vina, a, kako ponosno ističe, njihov glavni adut, jeste i biće i ubuduće, vino „Feniks“. Reč je o mešavini crvenih sorti, koje je za kratko vreme osvojilo simpatije ljubitelja božanske kapljice širom Vojvodine. Ovaj višestruko nagrađivani proizvođač, sa svojim vinima se takmičio na prestižnim manifestacijama po Vojvodini, ali i u Slovačkoj, i retko kada se vraćao sa njih bez zlatne ili srebrne medalje.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Vinarija „Malbašić“ iz Novih Kozaraca prepoznatljiva je i po kvalitetnim rakijama – komovici, lozovači i šljivovici, a jedinstvena je po proizvodnji domaćeg vinjaka. Pravi se od domaćeg vina, i odležava u hrastovim buradima, dve i više godina.

Planovi za budućnost: Degustaciona sala i vinski turizam 

Budući da još uvek nisu brendirani i nemaju zvaničnu proizvodnju vina, sve količine prodaju se sa kućnog praga, ili na specijalizovanim sajmovima. Ova mala vinarija, sa velikim brojem nagrada, dokaz je da se iz spontane ljubavi, ali uz mnogo truda i zalaganja, mogu realizovati svi zacrtani poslovni planovi. A oni se, zahvaljujući činjenici, da je i Zoranov 21-nogodišnji sin Nikola, više nego zainteresovan da nastavi očevim stopama, ne zaustavljaju na postignutom.

Krompir 1120x180

Sledeći korak, kako nam je rekao naš ljubazni domaćin, biće proširenje vinskog podruma i izgradnja degustacione sale, odnosno vinski turizam. Ona bi trebalo da preraste u mali hedonistički kraj, u kojoj će se, uz kvalitetna vina, servirati i najfiniji zalogaji, a svim putnicima namernicima, društvo će praviti i carske ptice – paunovi, koji će ih, u to ne sumnjamo, razoružati svojom gracioznošću i raskošnom lepotom.

PROČITAJTE I...  Zaštita VINOVE LOZE od NISKIH temperatura i priprema za REZIDBU

Sagovornik: Zoran Malbaški, Vinarija „Malbašić“ iz Novih Kozaraca

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstZaštita povrća protiv bele leptiraste vaši
Sledeći tekstHolandska policija pucala na farmere koji protestuju

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime