Hrvatska poljoprivreda u velikoj krizi

0
323
njiva, zemlja
Foto: Ilustracija / Unsplash- Jeremy Bishop

Poljoprivreda je u Hrvatskoj bila nekada najvažnija privredna grana, a sada je to turizam. Kolika je kriza u poljoprivredi kod naših komšija govori podatak da je pre 18 godina svaki deseti stanovnik bio poljoprivredni proizvođač, a sada samo 5,5% ljudi radi na proizvodnji hrane.

Spyrale Adama 1120x1080

Interesantan podatak je da zvanični Zagreb nije zapostavio poljoprivredu. Naprotiv, radi se o najviše subvencionisanoj delatnosti u Hrvatskoj, ali i u EU, piše Telgraf.
Evropska unija izdvaja velika sredstva za pomoć poljoprivrednoj proizvodnji u zemljama koje su nove članice zajednice, međutim, kažu da Hrvatska nije iskoristila tu pomoć kao što su druge zemlje.

Uz Hrvatsku, pad poljoprivredne proizvodnje beleži samo Rumunija, ali za duplo manje. Poljska, Litvanija, Letonija, Estonija su uvećale svoju proizvodnju za preko 50% u proseku. Ozbiljan rast poljoprivredne proizvodnje zabeležen je i u Mađarskoj (38,86%), Češkoj (37,44%) i Slovačkoj (30,08%).

Šta su razlozi?

Kao jedan od razloga se navode – usitljeni posedi. Preko 90% poljoprivrednih poseda u toj zemlji je manje od 20 hektara, a nepunih 3% je veće od 100 hektara, navodi u opširnoj analizi hrvatski portal Index. Hrvatska je u samom dnu Evropske unije i po broju grla stoke na farmi. Sa druge strane, veliki posedi od 50 i više hektara su najproduktivniji u državama EU.

PROČITAJTE I...  Uljana repica – biljka XXI veka

Moderna poljoprivreda zahteva velike površine. Međutim, osnovni mehanizmi, kao što je ukrupnjavanje poseda da bi se iskoristila prednost manjih troškova po jedinici proizvoda nisu dovoljno rašireni u Hrvatskoj. Iako se trend povećavanja broja velikih poseda i smanjenja malih odvija i u ovoj zemlji, struktura poseda po veličini nije još uvek produktivna.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Takođe, usled niske produktivnosti i rascepkanih poljoprivrednih površina, poljoprivredno zemljište u Hrvatskoj je postalo najjeftinije u Evropskoj uniji. Pored toga, prema navodima portala Index, korupcija pri dodeli subvencija i loše upravljanje su, takođe, obezvredili poljoprivredno zemljište i predstavljaju jedan od načina koji se poljoprivreda u ovoj zemlji uništava.

Prethodni tekstČuvanje mineralnih đubriva
Sledeći tekstIskustvo u ISPAŠI KRAVA tokom CELE GODINE: Pašnjaci kao NAJZDRAVIJI izvor HRANE

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime