Iskustvo u ISPAŠI KRAVA tokom CELE GODINE: Pašnjaci kao NAJZDRAVIJI izvor HRANE

0
163

Blizu 400 grla krava, nadomak Novog Sada na žabaljskom pašnjaku živi život kao pre pola veka. Njihovi vlasnici, njih četvorica, smenjuju se po danima čuvajući ih. Oni nemaju mobilne telefone, jer šta će im. Vedro nebo, dobra trava, i još po koji zrak jesenjeg sunca, namirene krave – i svi zadovoljni. Razgovarali smo sa jednim od njih, koji nam je detaljno objasnio kako izgleda ispaša krava tokom cele godine.

Spyrale Adama 1120x1080

Pašnjaci sadrže oko 80 procenata vode, imaju veliku hranjljivu vrednost, trava sadrži do 15 posto celuloze, kalcijuma i kalijuma. Kvalitetna trava je bogata vitaminima A, K, C, kao i vitaminima B kompleksa. Dokazano je da pojedine travne vrste sadrže i materije koje povećavaju mlečnost krava. Na ovom žabaljskom pašnjaku ima preko 400 grla, većina ih je muznih, manji broj u sistemu krava – tele.

Iako je ispaša  jedno od najpotpunijih hraniva za stoku, Slavomir Zlokolica kaže da je pravih pašnjaka sve manje a samim tim manje je i kvalitetnog mleka.

PROČITAJTE I...  Od 45 farmi krava u Jaša Tomiću ostalo samo 5

Ove krave, kako kaže naš sagovornik, vode zdrav život. Ne smetaju im velike hladnoće i minusi, ali ne vole vetar i sitan sneg.

Svakodnevno puštanje goveda na pašnjak omogućava im pored kvalitetne ishrane, kretanje i socijalizaciju. Dokazano je da su goveda veoma društvene životinje. Boraveći na svežem vazduhu smanjuje se mogućnost bolesti papaka kao i sezonskih zaraznih bolesti.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Kod ispaše pod vedrim nebom su gubici minimalni, a i najjeftinija je hrana za stoku jer je one uzimaju same.

Stoka na ispaši preuzima ulogu velikih biljojeda, značajnih za očuvanje biljnog sveta. Naš domaćin kaže, da od krava živi i da je posao siguran ali bez ljubavi prema stoci ne ulaziti u ovu igru.

Koliko nas u ovom brzom vremenu poželi da se osami, da sedne pod vedro nebo, čuva životinje, bez telefona, pritisaka, jurnjave. E ima i takvih i od toga  žive i to lepo.

Opširnije možete pogledati u video prilogu na početku teksta.

Sagovornik: Slavomir Zlokolica, stočar iz Žabalja

 

Prethodni tekstHrvatska poljoprivreda u velikoj krizi
Sledeći tekstCena svinja i goveda zavisiće od mesnatosti

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime