Istorijski budžet Ministarstva poljoprivrede

0
25
subvencije novac 2
Foto: Pexels

Prema zvaničnom saopštenju, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede uspelo je da rebalansom budžeta za 2023. godinu obezbedi istorijski iznos sredstava za poljoprivrednike.

Adama Sultan 1120x180

Budžet Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za 2023. godinu nakon rebalansa uvećan je za iznos od 34,7 milijardi dinara i iznosi čak 114,4 milijarde dinara, što predstavlja gotovo 7% poreskih prihoda budžeta Republike Srbije.

Inicijalni budžet MPŠV je i pre rebalansa bio rekordan, kaže se u saopštenju ovog ministarstva, a obezbeđivanje nikada većih sredstava za poljoprivredu još jednom potvrđuje već iskazano opredeljenje države da poljoprivredu svrsta u prioritete i kontinuirano ulaže u tu granu, čiji je dalji razvoj i unapređenje strateški cilj Republike Srbije.

LG psenica Galenika 2023 1120x180px

Iznos ukupnih subvencija u poljoprivredi sa svim izvorima finansiranja je 100,9 milijardi dinara, što iznosi 88% budžeta MPŠV i 45% ukupnih subvencija RS.

Sredstva za subvencije koje se realizuju preko Uprave za agrarna plaćanja sada iznose 96,2 milijarde dinara. Za direktna plaćanja je izdvojeno 68,7 milijardi dinara, a za mere ruralnog razvoja 14,5 milijardi dinara.

BioPlug 728x90px

Budžetske izmene i povećanje davanja države biće sprovedene u najboljem interesu svih poljoprivrednika, a sva direktna davanja za koja su do sada bili objavljeni javni pozivi, biće isplaćena do kraja septembra, saopštava Ministarstvo poljoprivrede.

PROČITAJTE I...  Prijavite se za subvencije za nabavku novih mašina i opreme

Budžet Republičke direkcije za vode nakon rebalansa iznosi 7,3 milijarde dinara, a povećanje od 1,6 milijardi dinara se odnosi na odbranu od poplava. Budžet Uprave za veterinu je uvećan za dodatnih 500 miliona dinara koje će služiti za sprečavanje bolesti afričke kuge svinja inadoknadu štete vlasnicima bolesnih životinja.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Šta je sve od poljoprivrednih subvencija povećano

– Povećane su subvencije po hektaru obradive zemlje sa 9.000 na 18.000 dinara, tako da će po ovoj meri poljoprivrednicima ukupno biti isplaćeno 30 milijardi dinara.

– Davanje po grlu priplodne mlečne krave povećano je sa 25.000 na 40.000 dinara. Za ovu meru će u 2023. godini biti ukupno isplaćeno 14,3 milijarde dinara.

– Davanje po grlu za kvalitetne priplodne krmače sa 15.000 na 18.000 dinara.
– Povećana je premija za mleko sa 15 na 19 dinara po litru u drugom, trećem i četvrtom kvartalu. Ukupan iznos za premije za mleko u ovoj godini biće 15 milijardi dinara.Od ove godine smo ukinuli i donju i gornju granicu i kada je reč o broju grla i količini isporučenog mleka – apsolutno za svaki litar mleka ćemo isplatiti premiju.

PROČITAJTE I...  Počele prijave za subvencije po košnici

Dodatne mere

Na zahtev proizvođača, Ministarstvo je po prvi put u podsticaje uvrstilo i subvencije za uzgajanje ruža.

Ove godine biće umanjene naknade za odvodnjavanje za 50%, a od 2024. u potpunosti će biti ukinute.

Među dodatnim merama podrške poljoprivrednicima obezbeđena je i refakcija, odnosno povrat za akcize za gorivo u iznosu od 50 dinara po litru koji će važiti od 2024. godine.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede 

Prethodni tekstProblemi nakon protesta i pregovora – poljoprivrednici traže striktno poštovanje sporazuma
Sledeći tekstIzbor lokacije i postavljanje plastenika

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime