Izbor lokacije i postavljanje plastenika

0
62
plastenik uzgoj povrca
Foto: Galenika-Fitofarmacija

Na izbor lokacije za postavljanje plastenika utiče veliki broj faktora. Sa jedne strane su želje i mogućnosti (privatna parcela, bašta, položaj već postojeće zgrade, položaj bunara, postojanje prepreke i dr.), koje nas već pri samom startu ograničavaju u primeni osnovnih pravila prilikom podizanja plastenika. Sa druge strane, postoje pravila postavljanja, koja podrazumevaju poravnatost parcele, pružanje u pravcu istok-zapad, odnos dužine i širine objekta 5:1, kao i nepostojanje bilo kakvih objekata, ili drveća u blizini samog objekta.

Adama Sultan 1120x180

U praksi, često je veoma teško ispoštovati sva navedena pravila, sem u slučajevima kada se plastenici podižu na potpuno izdvojenoj parceli veće površine. Često se radi o okućnicama ili baštama, čije dimenzije ograničavaju mesto i način postavljanja plastenika. U svim navedenim slučajevima, bez obzira na pomenuta pravila, svaki pojedinačni slučaj mora da se posmatra sveobuhvatno, tj. kompleksno, kako bi se pronašlo optimalno rešenje.

Jednostrano posmatranje rešenja u startu isključuje niz mogućnosti i potencijalnih rešenja. Proizvođaču se obavezno mora skrenuti pažnja na potencijalne posledice nepoštovanja navedenih pravila. Ove posledice su, na žalost, vidiljive tek u kasnijim fazama proizvodnje i reflektuju se uglavnom preko smanjenja prinosa gajenjih biljaka. Međutim, procenat smanjenja prinosa je teško predvidedi, jer zavisi od svakog konkrektnog slučaja.

LG psenica Galenika 2023 1120x180px

Dobra priprema terena i zemlje od ključnog značaja

Veoma često, proizvođači se opredeljuju na određeno rešenje bez obzira na smanjenje prinosa, jer drugo rešenje i nemaju. Neposredno pred podizanje plastenika, od izuzetnog značaja je dobra priprema terena.

PROČITAJTE I...  Kako izvući maksimum sa okućnice?

Pod time se podrazumeva ne samo agrotehnička priprema, tj. duboko oranje i dobro izmrzavanje, nego i građevinska priprema. Tu, svakako, treba da je najvažnije ravnanje zemljišta., tj. ispravljanje mikrodepresija skidanjem postojećih ili nanošenjem novih slojeva zemlje.

BioPlug 728x90px

Izuzetno je značajno, i treba imati u vidu da će se na toj zemlji proizvoditi biljke, pa ukoliko se nanose novi slojevi zemlje, trebalo bi da to bude zemlja odličnog kvaliteta. Uvek je preporučljivo naneti ili livadsku zemlju ili površinski sloj njivske zemlje. Tako izravnato zemljište treba što dublje uzorati da se sve slojevi dobro pomešaju. Idealno bi bilo ostaviti uzorano zemljište da dobro izmrzne, pa ga na proleće poravnati. Ukoliko se nema vremena, onda je potrebno da se težim mašinama dobro pripremi i poravna tlo.

Prethodni tekstIstorijski budžet Ministarstva poljoprivrede
Sledeći tekstNajveći proizvođač mleka u Srpskom Miletiću: Na korak sam od zatvaranja farme

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime