Problemi nakon protesta i pregovora – poljoprivrednici traže striktno poštovanje sporazuma

0
77

Iako je 22. maja potpisan Sporazum o međusobnoj saradnji između predstavnika sedam Udruženja poljoprivrednih proizvođača i članova Vlade Srbije, situacija na terenu se, kako su nam se požalili poljoprivrednici, nije pomerila sa „mrtve tačke“. Prošlo je, kako ističu, tri meseca od postizanja sporazuma, a mlekare i dalje ne poštuju dogovor o minimalnoj otkupnoj ceni od 42,50 dinara, a pojedine najavljuju i prekid otkupa, mnogim paorima nisu uplaćene obećane subvencije, a nedovoljno je urađeno i kada su u pitanju cene žitarica. Od predstavnika vlasti proizvođači traže striktno poštovanje sporazuma, u suprotnom će se Srbijom ponovo začuti brujanje traktora na ulicama.

Adama Sultan 1120x180

Stevica Rajčanji, ratar iz Čonoplje, koji je član Inicijative za opstanak poljoprivrede Srbije, kaže da su ogorčenje i bes poljoprivrednika toliki da ukoliko budu ponovo izašli na ulice, neće se povući sa barikada sve dok im i najmanji zahtevi ne budu ispunjeni.

Ko jednom rasproda krave završio je sa govedarstvom

Budući da situacija nije blistava ni u jednoj poljoprivrednoj grani, Stevica, koji se nekada ozbiljno bavio i proizvodnjom mleka, a danas mu štala služi za odlaganje alata, smatra da je sazreo trenutak da se svi poljoprivrednici udruže i iskažu svoje razočaranje nebrigom države za tu privrednu granu.

LG psenica Galenika 2023 1120x180px

Ne postoji, dodaje on, nijedna grana poljoprivrede koja nije u problemu, od ratara preko stočara do voćara, i to nisu problemi koji su nastali preko noći, već su se gomilali godinama.

PROČITAJTE I...  Na hiljade ovaca i krava tumara po banatskim pustarama u potrazi za hranom

Stevica i njegova supruga su se 28 godina bavili proizvodnjom mleka, važili su za veće i uspešne proizvođače, ali kada je privatizovan jedna somborska mlekara kojoj su predavali mleko, situacija oko otkupa se pogoršala, i odlučili su da, kako se to u narodu kaže, džabe sede kod kuće, nego da rade za džabe. Tada su pretrpeli ogromne gubitke, budući da su morali da pošalju sva grla u klanice, da rasprodaju mehanizaciju, koja je u ratarstvu neupotrebljiva, a objekti su im ostali prazni. Proizvođač koji jednom rasproda krave, nikada se više neće baviti stočarstvom, a Stevica i njegova supruga su definitivno stavili tačku na tu priču.

BioPlug 728x90px

Većina ratara će sačekati sa predajom pšenice

Očekivanja su mu se ove godine raspršila i kada je reč o prinosima i otkupnoj ceni ratarskih kultura. Klimatski uslovi im nisu išli u prilog, a nisu im bile naklonjene ni tržišne prilike. Sramotno je, kako ističe ovaj bački ratar, što je kugla sladoleda skuplja od 5 kilograma pšenice.

Iz države je u jeku žetve stigla najava otkupa oko 200 hiljada tona merkantilne pšenice za Robne rezerve po ceni od 25 dinara po kilogramu plus PDV, ali će većina ratara, koji su u boljoj finansijskoj „kondiciji“, poslušati savete stručnjaka, ali i zdravu poslovnu logiku, i sačekaće sa predajom zlatnog zrna.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Uzdaju se dobrom rodu šećerne repe, koja se vratila na „velika vrata“ u bačke atare. Stevica kaže da je šećerna repa trenutno jedina kultura čija cena je poznata, a dobrodošla je i subvencija od 35 hiljada dinara po hektaru.

PROČITAJTE I...  Farma krava i proizvodnja mleka u selu Vukašinovac

Hoće li sinovi ostati da žive na selu?

Ovaj uzorni proizvođač iz Čonoplje, ima ogromnu pomoć od svoje supruge Snežane, sa kojom su prebrodili mnoge teške životne situacije, ali su se i radovali brojnim privatnim, ali i poslovnim uspesima.

Snežana je vešta i snalažljiva i na njivi i u štali, a na manevrisanju traktora sa prikolicom, pozavideli bi joj mnogi proizvođači, na šta je Stevica izuzetno ponosan. Srce mu je puno i zbog uspeha svojih sinova, 28-ogodišnjeg Ričarda i 19-ogodišnjeg Dejvida, koji im pomažu u svakodnevnim poslovima, ali trenutno imaju drugačija poslovna interesovanja.

Ričard je uspešan mladi fudbaler, a tu svoju ljubav prema sportu, uspeo je da prenese i na decu i omladinu u svom rodnom selu, koje je postalo poznato po školi fudbala i po turniru koji okuplja mlade ljubitelje fudbala iz cele Vojvodine.

U slobodnim trenucima cela porodica vodi brigu o svojim kućnim ljubimcima, kojima se odnedavno pridružilo i umiljato lane, koje su spasli od sigurne smrti sa njive. Kako nam je Stevica rekao na kraju naše posete, raduje ga što su mu sinovi ostali u selu, ali nije siguran da bi ih jednog dana savetovao da nastave njegovim stopama.

PROČITAJTE I...  Farma krava i proizvodnja sira u selu Martinci

Opširnije možete pogledati u video prilogu na početku teksta.

Sagovornik: Stevica Rajčanji, ratar i nekadašnji stočar iz Čonoplje

Prethodni tekstOsigurajte dobar start uljane repice i otključajte potencijal za maksimalni prinos
Sledeći tekstIstorijski budžet Ministarstva poljoprivrede

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime