Između opstanka i nestanka: Budžetska eutanazija autohtonih domaćih životinja

0
186
Agrosaveti - Autohtone rase na Krčedinskoj adi 05

Odgajivači autohtonih rasa su čuvari genetičkog resursa domaćih životinja. Bez subvencija, odnosno, državne pomoći opstanak starih rasa bio bi ugrožen. Međutim, za očuvanje autohtonih rasa u ovog godini (2021.) Ministarstvo poljoprivrede je odlučilo da izdvoji višestruko manje novca nego prethodne godine i dovede u pitanje opstanak mnogih manjih uzgajivača, a samim tim i autohtonih ugroženih vrsta.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Jugoistočna Srbija je važno utočište za preostale autohtone rase domaćih životinja. Na primer, područje opštine Dimitrovgrad je najznačajnije utočište krave buše, sa više od 800 registrovanih grla.

Ove životinje i druge autohtone rase predstavljaju nacionalno blago i jednu vrstu osiguranja za opstanak stočarstva. Međutim, ekonomska isplativost držanja ovih rasa gotovo da ne postoji, jer zaostaju u proizvodnim karakteristikama za stranim rasama.

2022 Custodia 1120x1080

Zato je uzgoj autohtonih rasa u mnogim država, pa i našoj, zasnovan na podsticajima koji omogućavaju uzgajivačima da nadoknade ekonomsku razliku u prihodima koje bi imali da drže industrijske rase.

U našoj zemlji ovi podsticaji su doveli poslednjih godina do povećanja broja odgajivača i oporavka broja nekoliko ugroženih autohtonih rasa domaćih životinja.

galenika fitofarmacija pylon 1120x85

Smanjenje subvencija za autohtone rase

Umesto da sredstva za podsticaje rastu, kao što raste broj uzgajivača autohtonih rasa, Ministarstvo poljoprivrede je odlučilo da drastično smanji subvencije koje izdvajaju za sve uzgajivače starih rasa u Srbiji, na svega 30 miliona dinara.

PROČITAJTE I...  Organska proizvodnja u Velikom Bokru

Po nekim procenama, ove godine je država izdvojila 10 puta manje od iznosa koji su odgajivači potraživali. Maksimalni iznos po uzgajivaču za isplatu je 3 miliona dinara, a njih ima više od 1.800. Praktično, ovo znači da je država odlučila da pomogne svega nekoliko desetina odgajivača, a da će ostali ostati uskraćeni za pomoć.

MPS2022 GBaneri

Posledica toga će biti vidne i dugoročne. Ponovo će biti desetkovan stočni fond autohtonih rasa, jer uzgajivači ne mogu da izdrže bez subvencija.

Martin Krstev iz sela Brebevnica bavi se isključivo uzgojem autohtonih rasa. Ima oko 80 grla krava buša i nekoliko domaćih brdskih konja. Za Far je izjavio da je u dilemi da li da nastavi ili da prekine uzgoj, jer bez subvencija ne može da opstane.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

„Moramo da smanjimo drastično ili da satremo do kraja“, sa knedlom u grlu kaže Martin. On apeluje na državu da sačuvaju genetičke resurse koje su svi oni, uzgajivači, uspeli da umože, uz mnogo rada, truda i odricanja.

PROČITAJTE I...  Nedimović: Saudijska Arabija otvara tržište za poljoprivredne proizvode iz Srbije

Odgajivači su poslali peticiju Ministarstvu poljloprivrede i Vladi Srbije sa zahtevom da se u 2021. podsticaji ne umanjuju u odnosu na prethodne godine.

Adama 2022 Chief&Nicogan 1120x180

Odgovor još uvek čekaju.

Izvor: Far

Talisman Skaut Galenika Fitofarmacija 1120x85
Prethodni tekstKako popraviti greške nakon pečenja voćne rakije
Sledeći tekstEnergetska vrba: Brzo raste i daje veliku toplotnu energiju

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime