Izvoz pšenice i kukuruza iz Srbije potpuno zaustavljen

0
578
kukuruz psenica
Foto: Pixabay

Direktorka „Žita Srbije“ Sunčica Savović kaže da je izvoz pšenice i kukuruza iz Srbije potpuno zaustavljen, iako su ukinuta ograničenja. Postavlja se pitanje zašto, jer većina poljoprivrednika čeka da cena pšenice poraste da bi prodali prošlogodišnji višak.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Direktorka Udruženja za unapređenje proizvodnje i izvoza žitarica i uljarica „Žita Srbije“ Sunčica Savović kaže da je u crnomorskom regionu velika ponuda pšenice iz Rumunije, Bugarske, Mađarske i Ukrajine, te da cena domaćeg žita nije konkurentna. To su ujedno i razlozi zašto je došlo do potpune obustave izvoza pšenice i kukuruza iz naše zemlje.

„Pšenica se ne izvozi iz Srbije, jer domaće cene nisu konkurentne cenama mađarske, rumunske, bugarske i ukrajinske pšenice u luci Konstanca. Osim toga, domaći proizvođači i ne nude viškove na prodaju, jer čekaju da cena poraste, pa će tek za oko mesec dana ponuda porasti kada budu primorani da je prodaju zbog kupovine mineralnog đubriva“, objašnjava Savovićeva.
Kako dalje navodi, Srbija ne može da izveze viškove ni u severnu Afriku gde je pšenica tražena, jer nemamo adekvatna transportna sredstva. Osim toga, troškovi transporta bi povećali cenu. Prema njenim rečima, rečne barže mogu da ponesu oko 2.000 tona, a brodovi iz tih zemalja nose 25.000-50.000 tona, pa je računica prosta koliko puta treba barža da prođe isti put da bi prevezla isto kao brod.
„Proizvođači pšenice u Srbiji mogu da čekaju višu cenu pšenice, ali bilansi ne pokazuju da će biti neke nestašice i rasta cena“, rekla je Savovićeva i navela da je jesenas pšenicom zasejano 725.000 hektara, što je oko 17% više nego godinu dana ranije.
Izvor: Ekapija
PROČITAJTE I...  Farma krava i proizvodnja mleka u Rančevu kod Sombora
Prethodni tekstKoristan vodič za ISHRANU PRIPLODNIH KRMAČA
Sledeći tekstOptimalno vreme rezidbe VINOVE LOZE

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime