Šećerna repa donela profit, ali ne svima. Evo i zašto

0
209

Jarkovac je selo u srednjem Banatu gde se ljudi pretežno bave poljoprivredom. Nekada je selo brojalo tri i po hiljade stanovnika, a prema poslednjem popisu, danas tu živi oko 1250 ljudi. Naš domaćin obrađuje oko 100 ha, a šečerna repa mu je ove godine jedina donela profit, iako je imao dobre prinose i sa ratarskim kulturama.

Spyrale Adama 1120x1080

Kao i većina meštana, i Siniša Stefanov je, uz oca i dedu, veoma rano počeo da se bavi poljoprivredom. Kako kaže, u detinjstvu nije bio naročito zainteresovan, ali je vremenom zavoleo ovaj posao.

Šećerna repa kao vodeća kultura

Siniša danas obrađuje ukupno 100 hektara zemlje, na kojima gaji kukuruz, šećernu repu, pšenicu, ječam i suncokret. Iako šećernu repu nije sejao 20 godina, Siniša kaže da je ove godine ona bila vodeća kultura, što se profita tiče. Doduše, to važi samo za one poljoprivrednike koji su šećernu repu izvadili ranije, jer je sada došlo do truljenja, što je mnogim poljoprivrednicima izazvalo probleme.

Što se tiče ostalih kultura, Siniša kaže da je zadovoljan prinosima, jedino je cena bila niska, tako da to nije ispunilo očekivanja.

PROČITAJTE I...  Kretanje pšenice na Produktnoj berzi u 2020. godini

Vremenski uslovi i ljubav prema zemlji

Kao što svaki poljoprivrednik zna, vremenski uslovi su veoma važni za bavljenje ovim poslom. Ne može se poljoprivredom baviti iz grada, već se mora stalno biti na zemlji. Siniša kaže da nekada gleda vremensku prognozu i po 10 puta na dan.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Pre 20 godina je bilo nezamislivo prskati pšenicu protiv bolesti, ali je u današnje vreme to neophodno, bar dva puta godišnje, kaže Siniša. Praćenje vremenske prognoze, posebno u proleće, mora da se isprati.

Život na selu ima svojih izazova i teškoća, posebno u današnje vreme, reći će mnogi. Ipak, ljubav prema prirodi i životinjama je ta koja pokreće i motiviše da se uvek ide napred.

„Jedina stvar zbog koje sam ostao na selu i zbog čega se bavim ovim poslom je ta što volim ovu prirodu i zato što se dobro osećam kada znam da proizvodim hranu, pa čak i ove godine, kada smo na nekoj pozitivnoj nuli“, kaže Siniša.

Selo Jarkovac nema mnogo manifestacija, ali slavi seosku slavu, Spasovdan, kada se meštani okupe, primaju goste iz gradova i umeju dobro da se zabave, kako to samo Banaćani umeju.

PROČITAJTE I...  Vučić ljut na Nedimovića: Dođe mi da skočim kroz prozor od njegovih izjava

Opširnije možete pogledati u video prilogu.

Sagovornik: Siniša Stefanov, poljoprivrednik iz sela Jarkovac

Prethodni tekstBožićna Zvezda: Simbolika i Praktični Saveti za Negu
Sledeći tekstRaspisan Treći javni poziv za Projekat konkurentne poljoprivrede

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime