Berba borovnice u Arilju

0
423
Agrosaveti---Proizvodnja-borovnice-u-Srbiji---02

Berba borovnice je u toku. U Srbiji ima preko 100 hektara pod ovom voćnom vrstom, koja donosi lepu zaradu, usled stabilne cene. Samo u ariljskom kraju od 2006. godine do danas podignuto je više od 40 hektara. Tradicionalno, ovaj kraj je poznat po malini, pa borovnica polako počine da zauzima svoje mesto i dobija epitet „crnog zlata“.

Adama Asorbital 1120x180

Početna ulaganja jesu visoka, borovnica je nešto zahtevnija i voli kiselo zemljište bogato humusom. Puna rodnost je tek u 7. ili 8. godini, ali kada se uzme u obzir dobra otkupna cena i moguća zarada od čak 40.000 evra po hektaru kao i manjak ovog voća, postavlja se pitanje zbog čega se zasadi borovnice ne šire brže?

Najranije sorte koje su uglavnom zastupljene kod nas, pa su samim tim i najskuplje, stižu od sredine juna do sredine jula, baš u vreme kada je u Evropi pauza u branju borovnice, pa se tako i postiže dobra cena.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Borovnica se u Srbiji najviše gaji na šumovitim područijima u podnožju brda, gde je zemljište rastresito. Kod nas su najzastupljenije plantaže gde je nadmorska visina preko 550 metara. Od klimatskih činilaca najveći uticaj imaju svetlost, toplota, voda i vlažnost vazduha. Sortama visokožbunaste borovnice odgovaraju umereno topla i umereno vlažna područja. Na razvitak ove voćne vrste povoljno utiče i blizina vodenih površina.

PROČITAJTE I...  Saveti stručnjaka za ratarsku i voćarsku proizvodnju u Pomoravskom okrugu

Potvrda o ispravnosti i zdravstvenoj bezbednosti neophodna

Inovacioni centar za poljoprivredu je preko projekta Ariljska malina, pre 7 godina, nabavio laboratorijsku opremu pomoću koje može da se vrši analiza ostataka pesticida i teških metala u plodovima voća. U inovacionom centru apeluju da je neophodno da svaki proizvođač ima potvrdu o ispravnosti i zdravstvenoj bezbednosti hrane, jer na taj način ne bi imali problema ni proizvođači ni prerađivači, a ni izvoznici.

Adama Tomigan XL 1120x180

Grad najveći problem

Grad skoro svake godine zadesi ovaj kraj i uništi deo roda, bilo da je reč o borovnicama, malinama, ili nekoj drugoj voćnoj vrsti. Ovo podneblje ne može da izbegne gradonosne oblake ni jedne sezone. Protivgradne mreže u velikoj meri čuvaju rod od vremenskih neprilika.

Manji zasad može doneti zaradu

Cena  za jedan kilogram borovnice iznosi oko 6 evra i veoma je stabilna. Za razliku od maline koja nema stabilnu cenu, borovnica je jedna od najisplativijih voćnih vrsta, pa tako i manji zasad donosi zaradu.

KWS banner 728x90

Za uzgoj borovnice je veoma bitan i vetar, tj.provetravanje i prozračnost kako se ne bi zadržavala vlaga i razvijale bolesti. Čini se da i pored visokih ulaganja u startu i dužeg čekanja na rod, borovnica može da donese dobru zaradu.

PROČITAJTE I...  Kuća BLATARA stara preko 300 godina i uzgoj BOROVNICE u Braničevu

Prošla godina bila je stimulativna za proizvođače, otkupna cena je diktirala i podizanje novih zasada. Cilj koji struka želi da postigne, jeste da stimulliše voćare da osim na otvorenom polju proizvode i u visokim tunelima, što bi doprinelo bržem stupanju na rod i boljoj ceni.

pylon galenika jan 023

Poslednjih godina evidentiran je značajan napredak u uvođenju novih, rodnijih i kvalitetnijih sorti, proizvodnji zdravog sadnog materijala i osavremenjavanju tehnologije gajenja.

Preuzimanje teksta je dozvoljeno samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

10 delta volodja
Prethodni tekstIzvoz ratarskih kultura iz Srbije ugrožen sa više strana
Sledeći tekstMešovita proizvodnja u Mokrinu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime