Kako Kina obezbeđuje rekordnu letnju žetvu

0
216
kombajn zetva
Foto: Pixabay

Za Kinu „nema zime“, jer će obezbediti prehrambenu sigurnost svog stanovništva. Preko 3 miliona farmera i tehničara učestvuje u letnjoj žetvi. Ovogodišnji cilj je da minimiziraju gubitke u procesu žetve, piše Sinhua, a prenosi Beta.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Prema podacima njihovog Ministarstva poljoprivrede i ruralnih poslova, do ponedeljka je u Kini završena žetva ozime pšenice na oko 11,13 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta, što je oko 55 odsto ukupne ozime pšenice. Na jugozapadu zemlje i u centralnoj kineskoj provinciji Hubej je skoro pri kraju, dok je u drugim delovima u punom jeku.

Kineska letnja žetva se fokusira na žetvu ozime pšenice i uljane repice. Proizvodnja žitarica u periodu koji se proteže, tradicionalno, od maja do kraja juna, zauzima oko četvrtine ukupne godišnje količine, što je od velikog značaja za prehrambenu bezbednost Kine.

ExelGrow Adama 1120x180

Minimiziranje gubitaka

Minimiziranje gubitaka u procesu žetve je jedna od ključnih reči ovogodišnje letnje žetve. Kako navode njihovi poljoprivrednici, iako je pšenica kasno posejana, očekuje se bolja žetva nego prošle godine, zahvaljujući boljem kasnijem upravljanju.

Više od 7,3 miliona hektara pšenice kasno je posejano u glavnim kineskim žitnicama za letnje žitarice, zbog poplava prošle jeseni. Zbog toga je prikupljeno oko 900 miliona američkih dolara kako bi se obezbedila proizvodnja letnjeg žita. Stručnjaci i tehničari su poslati u sela da pomognu poljoprivrednicima da prebrode štetne posledice kasne setve.

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185

“Napravili smo određena prilagođavanja u odabiru semena, obimu setve i količini đubriva. Štaviše, pružili smo direktne smernice lokalnim poljoprivrednicima na poljoprivrednom zemljištu”, rekao je Liu Fen, poljoprivredni stručnjak u okrugu Janhu, Junčeng.

PROČITAJTE I...  Aktuelno: Manji rod pšenice zbog suše

Napredak nauke i tehnologije povećao je kapacitet proizvodnje žitarica

Danas su tradicionalne metode proizvodnje pretrpele ogromne promene jer su pametna poljoprivredna tehnologija, bespilotne letelice i visokoprinosne sorte useva u širokoj upotrebi. Koristeći ove aspekte, udeo žitarica po glavi stanovnika u Kini premašio je 470 kg 2021. godine, što je više od međunarodno priznate bezbednosne osnove od 400 kg.

Infinito Bayer 1120x180 V01

U gradu Zouping, Šandong, ove godine su instalirane inteligentne stanice za praćenje štetočina, solarne insekticidne lampe, pametne meteorološke stanice i digitalni sistemi za praćenje i servisiranje na farmama visokog standarda, u pokušaju da se obezbedi kvalitet i bezbednost pšenice.

Unapređenje skladištenja

Pored naučnih i naprednih metoda proizvodnje, Kina je poslednjih godina ostvarila značajan napredak u skladištenju žitarica i pojačala izgradnju objekata za skladištenje žita. Skladište žitarica Sinogrejn (Sinograin) u Šandongu opremljeno je sa 4.500 kamera visoke definicije i 280.000 temperaturnih senzora kako bi se osiguralo da zalihe budu u najboljem stanju.

Spyrale Adama 1120x1080

Tamo su korišćene tehnologije uključujući centralnu klimatizaciju, inteligentnu ventilaciju i kontrolu temperature pomoću azota, kako bi se prosečna temperatura održavala ispod 15 stepeni Celzijusa tokom cele godine i sprečilo da se žito pokvari.

PROČITAJTE I...  Syngenta - Sorte pšenice

Podaci pokazuju da je tokom perioda petogodišnjeg plana Kine (2016-2020) ušteđeno oko 13 miliona tona hrane godišnje tokom procesa nakon proizvodnje.

“Kina je koristila naučna i efikasna sredstva upravljanja kako bi obezbedila prehrambenu sigurnost”, rekao je Vang Juanling, potpredsednik Poljoprivrednog univerziteta Šansi.

Izvor: Beta 

Prethodni tekstZakidanje zaperaka na paradajzu: Kada, kako i zašto se izvodi
Sledeći tekstAktuelna zaštita PAPRIKE od pegavosti lista paprike i lisnih vaši

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime