Ukrajina optužuje Rusiju da krade žito, pa ga prodaje

0
111
psenica
Foto: Pixabay

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine i zamenik ukrajinskog ministra poljoprivrede optužuju Rusiju da krade žito, te da pokušava da ga proda na globalnim tržištima. 

Adama Asorbital 1120x180

Zamenik ukrajinskog ministra poljoprivrede je optužio Rusiju da je ukrala nekoliko stotina hiljada tona žitarica sa teritorije koju su njene snage zauzele. “Rusi koriste taktiku ranog 20. veka da kradu žito i iznose ga iz Ukrajine“, naveo je Taras Visocki, izražavajući bojazan da bi Rusija mogla ukrasti većinu od 1,5 miliona tona žitarica u područjima koja su sada pod njenom kontrolom. Rusija nije komentarisala ove optužbe.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine je u saopštenju navelo da krađa ukrajinskog žita predstavlja „pljačku“ i upozorilo je zemlje koje kupuju rusko žito da neke od njegovih pošiljki mogu sadržati žito ukradeno iz Ukrajine, što one koje kupuju čini mogućim saučesnicima.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Ukrajina procenjuje da je Rusija možda već ukrala 400.000-500.000 metričkih tona žitarica koje koštaju preko 100 miliona dolara. ”Praktično svi brodovi koji napuštaju Sevastopolj sa tovarom žita nose žito ukradeno iz Ukrajine“, navodi se u saopštenju.

PROČITAJTE I...  Rusija hoće da obustavi izvoz đubriva: Da li nakon poskupljenja preti nestašica?

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine je pozvalo globalnu zajednicu da pooštri sankcije Rusiji.

1120x180px

Izvor: Radio slobodna Evropa, Agronews

Prethodni tekstPovrtarstvo i problemi uvoza povrća
Sledeći tekstUDRUŽIVANJE radi BOLJEG PLASMANA jagodičastog VOĆA

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime