Jedna od obaveznih mera u proizvodnji paradajza je redovno zakidanje zaperaka, a reč je o meri koja ima veoma značajnu ulogu kada je u pitanju kvalitet plodova, kao i samo zdravstveno stanje same biljke.
Prvo, važno je znati da se ne orezuju sve vrste paradajza. Postoje dve osnovne grupe: determinantne i indeterminantne. Razlike između indeterminantne i determinantne vrste paradajza su u načinu rasta, izgledu i vremenu kada donose plodove. Orezuju se samo indeterminantne vrste.
Šta su to zaperci?
To su mali izdanci koji se pojavljuju na mestu odvajanja lista od stabljike, tako reći u “pazuhu” listova. Slikovito rečeno, to su grane glavne stabljike, koje mogu da narastu do u nedogled i mogu potpuno preuzeti primat nad centralnom stabljikom.
Kada i zašto se zakidaju (uklanjaju) zaperci?
Zaperke je najbolje zakidati tek kad se pojave, dok su još uvek mali i nisu osnovnoj grani iscrpeli mnogo hrane. Zaperci vrlo brzo i konstantno rastu. Ukoliko se ne uklanjaju, od stabljike paradajza naprave žbun sa mnogo malih grana, od kojih svaka ima svoje plodove. Ali ti plodovi su veoma sitni i neupotrebljivi.
Zakidanje zaperaka poboljšava proizvodnju plodova, jer se uklanja potencionalno dodatni rast koji odvaraća energiju od razvoja plodova. Na ovaj način se energija preusmerava nazad na plodove i smanjuje njihovo zasenjavanje, što će da pomogne da plodovi brže sazrevaju. Ova mera, takođe, pomaže da bude bolji protok vazduha, što smanjuje vlažnost i ubrzava sušenje listova. Ovo suvo okruženje smanjuje mogućnost razvoja gljivičnih i drugih infekcija.
Ono što je važno jeste da se uklanjaju svi zaperci osim onoga koji je prvi ispod cvetnog klastera. Taj zaperak je najači i treba ga ostaviti da raste, jer će predstavljati drugu vodeću granu sa koje će se brati plodovi.
Zaperci se otkidaju dok su još mali, tj. ne veći od 5-8 centimetara i to najmanje jednom nedeljno. Svakako ih treba otkinuti pre nego što se na njemu razvije cvet. Ako vam je neki zaperak promakao i narastao, više ga nemojte otkidati, nego mu samo otkinite vrh.
Kidanje zaperaka je veoma lako kidaju i ne postoji nikakva opasnost da ćete nauditi biljci ako sa nje uklonite zaperke. Baš suprotno. Biljci će ostati više hrane, a plodovi će biti krupniji i sočniji
Zaperci se mogu iskoristiti
Veće zaperke, dužine od 8-10 centimetara možete iskoristiti. Sa donjeg dela uklonite listove i ostavite samo one pri vrhu. Posadite ih u vlažnu zemlju, ili stavite u čašu sa vodom kako bi pustili korenje i nakon toga ih možete posadite.
Referenca: Tomato Pruning, University of Wisconsin