Kidanje zaperaka na paradajzu: Kada i zašto se izvodi

0
951
Agrosaveti---domaci-paradajz---02

Jedna od obaveznih mera u proizvodnji paradajza je redovno kidanje zaperaka, a reč je o meri koja ima veoma značajnu ulogu kada je u pitanju kvalitet plodova, kao i samo zdravstveno stanje same biljke.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

ŠTA SU TO ZAPERCI?

To su mali izdanci koji se pojavljuju na mestu odvajanja lista od stabljike, tako reći u “pazuhu” listova. Slikovito rečeno, to su grane glavne stabljike, koje mogu da narastu do u nedogled i mogu potpuno preuzeti primat nad centralnom stabljikom.

KADA I ZAŠTO SE KIDAJU ZAPERCI?

Zaperke je najbolje kidati tek kad se pojave, dok su još uvek mali i nisu osnovnoj grani iscrpeli mnogo hrane. Zaperci vrlo brzo i konstantno rastu. Ukoliko se ne uklanjaju, od stabljike paradajza naprave žbun sa mnogo malih grana, od kojih svaka ima svoje plodove. Ali ti plodovi su veoma sitni i neupotrebljivi.

Coltrane 1120x180

Zaperci se otkidaju dok su još mali, tj. ne veći od 5-8 centimetara i to najmanje jednom nedeljno. Svakako ih treba otkinuti pre nego što se na njemu razvije cvet. Ako vam je neki zaperak promakao i narastao, više ga nemojte otkidati, nego mu samo otkinite vrh.

PROČITAJTE I...  Organska proizvodnja u Pivnicama

Kidanje zaperaka je veoma lako kidaju i ne postoji nikakva opasnost da ćete nauditi biljci ako sa nje uklonite zaperke. Baš suprotno. Biljci će ostati više hrane, a plodovi će biti krupniji i sočniji

Talisman Plamen 1120x185

ZAPERCI SE MOGU ISKORISTITI

Veće zaperke, dužine od 8-10 centimetara možete iskoristiti. Sa donjeg dela uklonite listove i ostavite samo one pri vrhu. Posadite ih u vlažnu zemlju, ili stavite u čašu sa vodom kako bi pustili korenje i nakon toga ih možete posadite.

Prethodni tekstAktuelna zaštita višnje i trešnje
Sledeći tekstSuzbijanje korova u kukuruzu i očuvanje potencijala za prinos

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime