Mačvanski stočari podržali mere Vlade za proizvođače mleka

0
242
Agrosaveti - Proizvodnja mleka u selu Nemenikuće 06
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Udruženje proizvođača mleka Mačvanskog okruga podržava set mera koje je Vlada Srbije donela u cilju prevazilaženja teškog položaja proizvođača mleka. Evo i o kojim merama je reč.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Direktnim merama za stabilizaciju tržišta mleka trebalo bi da se odmah poboljša situacija u kojoj se nalaze proizvođači mleka. One podrazumevaju interventnu meru od 5 dinara po litri mleka za predato mleko u prvom kvartalu, a na postojeću premiju od 10 dinara po litri. Takođe, doneta je mera pomoći u kukuruzu iz robnih rezervi, što bi trebalo da ublaži gubitke proizvođača mleka, navodi se u saopštenju Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga.

Ipak, proizvođači mleka najviše očekuju od mere ograničenja trgovinske marže od 12 posto na mlečne proizvode. Na ovaj način stvaraju se tržišni uslovi da mlekare poskupljenjem proizvoda na polici dođu do cene kojom bi proizvođači mleka mogli da sačuvaju svoj stočni fond u ovim teškim vremenima izazvanim velikim poskupljenjima stočne hrane, navodi se u saopštenju proizvođača mleka iz Mačve.

Adama Sultan 1120x180

Udruženje proizvođača mleka Mačvanskog okruga se nada da će Vlada Srbije razmotriti zahtev da interventna mera od 5 dinara po litri se zadrži i za drugi kvartal što bi mnogo značilo proizvođačima mleka do novog roda žitarica.

PROČITAJTE I...  Farma krava i proizvodnja mleka u selu Vukašinovac

Oni naglašavaju da mlečno govedarstvo zahteva dugoročno planiranje i sistematska rešenja, te se nadaju da će kao proizvođači mleka biti maksimalno uključeni u taj process, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Glas podrinja

galenika psenica LG 1120x185px
Prethodni tekstPAW-PAW: Ukusna voćka, LAKO se gaji, USPEVA KOD NAS
Sledeći tekstProverena zaštita od korova u kukuruzu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime