Sistem uzgoja krava koji kompezuje nisku cenu mleka

0
276

Nikola Karamata, iz Starog Slankamena, na svojoj farmi ima 80 grla goveda, simentalske i holštajn rase. Krave se muzu dva puta dnevno, uz veliku brigu o higijeni prilikom muže. Jedan deo životinja nije u vezanom sistemu, što je značajna prednost kada je u pitanju zdravstveno stanje životinja. Štalski prosek iznosi oko 20 litara i mleko je uglavnom ekstra kvaliteta. Zbog poskupljenja repromaterijala i cene soje koja je skočila krave se pretežno hrane kombinacijom silaže, senaže, senom i kukuruzom, uz nešto manje učešće premiksa. On koristi svoj sistem da bi našao računicu u proizvodnji čije su glavne odlike skupa hrana i niska otkupna cena mleka.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Nema pravde u zakupu državnog zemljišta

Nikola ukupno obrađuje 100 hektara zemlje, što svoje, što državne, i uvek polaže nove nade prilikom licitacije. Po pravu prečeg zakupa on ne dobija dovoljno državne zemlje koja je srazmerna broju grla na farmi. Neretko zemlju u zakup, u ovom kraju, dobijaju lica koja čak nemaju ni registrovana poljoprivredna gazdinstva.

Nikola ima u planu da osavremeni objekte u kojima će krave dobiti mnogo bolje uslove boravka, a samim tim će imati i bolju mlečnost. Svetle, provetrene, i visoke štale treba da budu standard za buduće stočare. Cena ulaganje ne mora da bude visoka, važno je napraviti funkcionalne i čiste objekte, koji mogu biti napravljeni od jeftinijih materijala.

Adama Sultan 1120x180

Dovoljna količina sopstvene hrane imperativ

Već je dobro poznata priča o lošem položaju stočara u Srbiji, pre par nedelja imali smo proteste mlekara zbog niske otkupne cene mleka i skupe stočne hrane. Proizvođači kažu da nema zarade i najavljuju zatvaranje farmi. Nikola je pronašao računicu u dovoljnoj količini hrane koju proizvede kroz dve žetve, i na taj način kompenzuje nisku otkupnu cenu mleka.

PROČITAJTE I...  Zaštita stoke od insekata (muva)

Pomoć države i upotreba stajnjaka

Pomoć države mnogo znači, ističe naš sagovornik. Pored zakupa državne zemlje koju manje plaća nego privatnu, država je izašla u susret poljoprivrednicima i kroz pogodnosti prilikom nabavke đubriva za prolećnu setvu.

galenika psenica LG 1120x185px

Stajnjak kao neizostavan sastojak u receptu dobrog roda, može da poveća prinos i za 20 %. Ratarstvo se naslanja na stočarstvo, pa tako poljoprivrednci koji se bave govedarskom proizvodnjom imaju velike količine stajnjaka koje bi trebalo da budu rasute po njivama, a taj stajnjak u velikoj meri ostaje neiskorišćen. Stajnjak je organsko đubrivo koje predstavlja smešu čvrstih i tečnih materija koje su podvrgute procesima previranja, i kao takvo popravlja fizičke, hemijske i biološke osobine zemljišta koje su veoma značajne u postizanju dobrog prinosa.

Setva je u toku i koristi se svaki lep dan kako bi se posejalo što više. U setvenoj strukturi, ovog proleća, najviše će učestvovati kukuruz, pšenica i lucerka kao osnovne žitarice u obroku.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Iskoristljivost stajnjaka u mnogome zavisi i od samog tipa i strukture zemljišta. Stručnjaci savetuju da se upotrebi 20 tona po hektaru svake druge godine ili 40 tona po hektaru svake četvrte, tj. 10 tona/ha godišnje.

PROČITAJTE I...  Farma krava i proizvodnja mleka u Osečenici

Sagovornik: Nikola Karamata, stočar, Stari Slankamen

Prethodni tekstKontrola korova u organskoj proizvodnji
Sledeći tekstOve godine odlična sezona gljiva obezbeđuje pristojnu zaradu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime