PAW-PAW: Ukusna voćka, LAKO se gaji, USPEVA KOD NAS

0
321
indijaska banana
Foto: Wikimedia By Scott Bauer, USDA - USDA ARS Image Number K7575-8, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10830

Paw-paw, asimina triloba ili indijanska banana je egzotična vrsta voća koja bez problema uspeva na našim prostorima. Ukus je miks banane i manga. Veoma je zdrava i ne zahteva puno truda.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Indijanska banana (mnogi je kod nas zovu i indijska banana) je kod nas malo poznata. To je izdržljiva biljka koja raste kao drvo ili kao grm. Rađa velike plodove, obilno, a plod je prepun vitamina, sa ukusom koji podseća na miks banana i manga. Biljka može da izdrži naše zime, zapravo, može da izdrži temperature do minus 30 stepeni. U njenom uzgoju postoji samo par specifičnosti koje ćemo vam otkriti u ovom članku.

Indijanska banana je biljka koja uspeva na mestima koja imaju bogatu organsku zemlju, a voli tlo koje je vlažno. Ako je ispod delimične sene lišćara, raste nalik grmu. Ukoliko je na direktnom suncu na otvorenom prostoru, postaje drvo.

2022 Custodia 1120x1080

Preporuka je da se nabave sadnice. Važno je znati, da će sadnice u početku sporo da rastu, jer najpre moraju da razviju korenske sisteme koji idu duboko u zemlju.

PROČITAJTE I...  Crna dijamantska jabuka: Crna kao noć, slatka kao med

Zemljište

Za optimalne rezultate potrebno je vlažno tlo neutralnog do blago kisele pH vrednosti i bogato organskom materijom. Najbolje je uraditi analizu zemljišta kako biste znali kakva je zemlja i da možete da podesite pH i eventulano dodate kompost i đubrivo bogato hranljivim materijama.

galenika fitofarmacija pylon 1120x85

Odabir lokacije

Lokacija treba da bude donekle zaštićena od vetrova, jer je poznato da je jaki vetrovi oštećuju, trajno uvijajući njene grane. U prvih par godina, neophodno je da se zaštiti od jakog sunca. Nakon što se sadnica dobro ukoreni, biljka kreće sa intezivnim rastom.

Za uzgoj grma, odaberite delimično zasećeno mesto ispod krošnje visokog listopadnog drveta.

MPS2022 GBaneri

Oprašivanje i voće

Oprašivanje predstavlja izazov, navodi Gardenerspath. Indijanska banana ne može sama da se opraši, iako daje mnogo cvetova. Najbolji način da osigurate da će biljka dati plodove je da zasadite najmanje dve potpuno različite sorte (tri je čak i bolje), kao i niz biljaka bogatih nektarom koje će da privlače oprašivače, poput pčela. Sadnja se preporučuje na razmak od najviše metar.

PROČITAJTE I...  Crna dijamantska jabuka: Crna kao noć, slatka kao med

Druga metoda oprašivanja je da upotrebite četkice za bojenje i ručno oprašite cvetove. To nije teško, jer cvetovi nisu mali.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01
indijska banana cvet
Foto: Wikimedia / Autor: Cbarlow / https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Boone-may-16-flowers.jpg

Indijansku bananu možete da razmnožite reznicama stabljika potomaka sa drveta ili grma i kalemljenjem na čvrstu podlogu.

Uputstvo za sadnju

Proleće i jesen su idealno vreme za sadnju sadnica. Biljke treba saditi na razmak od pola metra do metar kako bi se osigurao dovoljan prostor za rast, ali i kako bi biljke bile dovoljno blizu za oprašivanje.

Adama 2022 Chief&Nicogan 1120x180

Okopajte otprilike metar tla dok zemlja ne postane mrvičasta. Zatim, napravite dublje rupe, dovoljno duboke i široke da možete da smestite koren biljke. Kada posadite biljku, utabajte zemlju. Napravite greben zemlje oko biljke i nanesite sloj malča, kako biste pomogli u održavanju vlage. Temeljno zalijte i održavajte tlo vlažnim tokom vegetacije. Kao što smo već napomenuli, u početku će sadnica sporo da raste, dok ne razvije koren.

Nega indijanske banane

Zalivajte biljku dobro jednom nedeljno tokom vegetacije, a više ako nema padavina. Što se tiče prihrane, možete primeniti razređeno univerzalno đubrivo. Voće koje pada na zemlju uklonite, jer može da nikne seme. Orezivanje nije potrebno, osim da uklonite mrtve i oštećene grane.

Talisman Skaut Galenika Fitofarmacija 1120x85
Prethodni tekstSušeno voće po ruskom receptu – posao u ekspanziji
Sledeći tekstMačvanski stočari podržali mere Vlade za proizvođače mleka

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime